Shutterstock

Vikingverdrag ontdekt: Rusland is officieel geen land

1 APRIL: Een sensationele vondst in het Russische staatsarchief brengt aan het licht dat het land in feite onder Oekraïens gezag zou moeten vallen.

Rusland hoort bij Oekraïne.

Deze sensationele ontdekking is gedaan door mediëvist en deskundige in de Russische militaire geschiedenis Odin Kviten, verbonden aan het Aberdeen Centre for Russian and East European History. Hij vond een document van 1000 jaar oud in de Russische staatsarchieven.

Kviten doet al jaren onderzoek in oude Russische archieven, en toen de oorlog in Oekraïne net was uitgebroken, ontdekte hij iets opvallends.

De historicus stuitte op een oud vriendschapsverdrag uit 1022, waarin de prins van Novgorod, Vladimir de Sluwe, eeuwig trouw zweert aan de vorst van het Kievse Rijk, Volodymyr de Grote. Het Kievse Rijk werd geregeerd vanuit Kiev en valt grotendeels samen met het huidige Oekraïne, terwijl Novgorod in het westen van Rusland lag en onder meer Moskou omvatte.

De twee landen ruziën er al jaren over wie de rechtmatige opvolger van het machtige Kievse Rijk is. Het werd in de 9e eeuw gesticht door de Roes, vermoedelijk Vikingen uit Zweden. Russische historici weigerden echter lange tijd te erkennen dat de Roes Zweeds waren en dat hun land in feite onder het gezag van Oekraïne valt.

Volodymyr de Grote van het Kievse Rijk staat bekend om zijn moed in de meest ongelijke strijd.

© Johannes Gehrts & HISTORIE

Het pas ontdekte document stelt deze hele discussie in een nieuw daglicht. Kviten verklaarde vandaag op een persconferentie:

‘Ik weet dat de wereld dit document nooit te zien zou krijgen als de Russische regering het te pakken kreeg. Gelukkig heb ik het in mijn koffer het land uit gesmokkeld in een stapel biljetten van 10 roebel. Die zijn toch zo weinig waard dat de douane er geen acht op sloeg.’

Het Russische Instituut voor het Glorierijke Verleden is om commentaar gevraagd, maar volgens een woordvoerder wordt er niet gereageerd op ‘anti-Russische propaganda’.

Het is nog maar de vraag of de Russische president Vladimir Poetin na de onthulling het oude verdrag zal eerbiedigen en het Oekraïense gezag over zijn land zal erkennen.

Volgens Odin Kviten is er echter juridisch geen speld tussen te krijgen: ‘Dit verdrag kun je niet naast je neerleggen,’ aldus de Vikingdeskundige.