Catharina de Grote maakten boeren tot slaaf
De opdeling van Oekraïne gaf de Russische tsarina Catharina de Grote de kans haar rijk naar het zuiden en westen uit te breiden via oorlogen met onder meer het Ottomaanse Rijk. Vanaf 1795 heerste ze over het grootste deel van het huidige Oekraïne.
Voor de Oekraïense boeren was dit een ramp. Tot dan waren ze vrij geweest, maar nu werden ze lijfeigenen, net als hun Russische collega’s, die het eigendom van hun heer waren. Pas in 1861 kwam er een eind aan de lijfeigenschap.
De taal moest dood
Catharina de Grote en haar opvolgers probeerden de Oekraïense taal en cultuur met wortel en tak uit te roeien. Intellectuelen die zich met literatuur en geschiedenis bezighielden, werden vervolgd.
Tsaar Alexander II verbood in 1876 zelfs de publicatie van geschriften in het Oekraïens. Toespraken en toneelstukken in de taal waren evenmin toegestaan.
Lees ook: Oekraïens en Russisch – wat is het verschil?
Niet veel later werd het Oekraïens verbannen uit school en kerk en mochten kinderen geen Oekraïense naam meer krijgen.
Politieke tegenstanders werden uitgeroeid
Na de revolutie van 1917 brak er een bloedige burgeroorlog uit in Rusland.
De nieuwe machthebbers, de bolsjewieken, stuurden het Rode Leger op al hun politieke tegenstanders af. Duizenden mensen werden vermoord omdat ze lid waren van de ‘bezittende klasse’.
In Oekraïne, waar veel verzet tegen de bolsjewieken bestond, ging dit met veel geweld gepaard. In Charkov werden in 1919 alleen al 5000 mensen vermoord, in Kiev vielen zeker 3000 doden.
Miljoenen mensen verhongerden
De vruchtbare Oekraïne was de graanschuur van de Sovjet-Unie. Maar toen Stalin vanaf 1929 de landbouw collectiviseerde, kwamen de boeren er in opstand.
Voor straf nam Stalin hun graan in beslag. Zeker 3,9 miljoen Oekraïners stierven tijdens de hongersnood die hierop volgde: de Holodomor.
Volgens getuigen werden de doden soms uit wanhoop opgegeten. Stalin zou de roep om zelfstandigheid op deze manier hebben willen smoren.
Vervolgens huisvestte de dictator een groot aantal Russen in Oost-Oekraïne.
Politieke gevangenen werden afgeslacht
Duitse troepen vielen op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie binnen.
Stalin wilden voorkomen dat de vele politieke gevangenen die hij opgesloten had, in Duitse handen vielen, en hij droeg de veiligheidsdienst op hen te doden.
In Oekraïne, waar veel nationalisten in de gevangenis zaten, werd een bloedbad aangericht. Zeker 10.000 mensen werden in de weken na de invasie doodgeschoten, doodgestoken of levend verbrand.
Na deze wandaden van Stalin zagen veel Oekraïners de Duitsers als bevrijders.