Slimme portretschilder maakte Lenin belachelijk

De communistische leider liet een gigantisch portret van zichzelf schilderen, maar onder het oppervlak zat een geheime boodschap voor de dictator.

Wetenschappers ontdekten een enorme verrassing achter dit schilderij van Lenin.

© Persfoto

In 2013 begonnen de experts van de Stieglitz State Academy of Art and Design in Sint-Petersburg aan een heel gewone routineklus – zo leek het in ieder geval. Ze hadden opdracht gekregen om een groot portret van Vladimir Lenin te restaureren dat in 1924 was geschilderd door Vladislav Izmailovitsj.

Maar wat ze ontdekten was allesbehalve routine. Achter het 2 x 3 meter grote portret zat namelijk een ander portret verborgen – van Lenins aartsvijand Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland.

Verstopt achter de rug van Lenin

Lenin had de tsaar zeven jaar eerder, tijdens de Russische Revolutie, van de troon gestoten en liet hem een jaar daarna executeren. De communisten probeerden uit alle macht om de invloed van de tsarenfamilie te elimineren uit de Russische samenleving. Maar in dit geval had de dictator beter over zijn schouders moeten kijken. Letterlijk dus!

Wetenschappers waren helemaal verbaasd toen bleek dat de twee aartsvijanden op bijna dezelfde plek op het schilderij zijn afgebeeld.

Lenin en tsaar Nicolaas II, zij aan zij.

© Persfoto

Het portret van de tsaar werd geschilderd door de hofschilder Ilja Galkin Savitsj. Wetenschappers vermoeden dat Izmailovitsj de opdracht had gekregen om over het oude schilderij heen te schilderen, maar in plaats daarvan verstopte hij het – om het te bewaren voor volgende generaties.

Favoriet onder de elite – én onder de communisten

Vóór de Oktoberrevolutie schilderde Izmailovitsj voor de Russische elite, maar toch maakte hij vooral na de revolutie een bliksemcarrière. Het lijkt er echter op dat hij stiekem toch een voorkeur had voor het tsaardom.

Het dubbelportret is tegenwoordig te zien in de entree van de Stieglitz State Academy of Art and Design in Sint-Petersburg.