Ivan Sablukov, Shutterstock, Johann Baptist von Lampi the Elder

Russische soldaten stelen minnaar van keizerin

Russische soldaten hebben in Oekraïne een lijk geroofd. Op een begraafplaats in Cherson groeven ze de minnaar van Catharina de Grote op en namen hem mee.

Bij de Russische bezetting van de Oekraïense regio Cherson roven Poetins troepen systematisch historische schatten uit musea, kerken en archieven. Recent stalen ze het lichaam van de Russische veldmaarschalk Grigori Potjomkin (1739-1791).

‘We hebben de overblijfselen van de heilige prins Potjomkin en het aan hem gewijde monument verplaatst van de Catharinakathedraal naar de oostelijke oever van de Dnjepr,’ zei Vladimir Saldo, de door Rusland aangestelde gouverneur van Cherson, op de Russische tv.

Potjomkin lag begraven in de Catharinakathedraal in het centrum van Cherson. Deze stad is in 1778 gesticht.

© Shutterstock

Potjomkin was een van de grootste strategen van Rusland en was daarnaast bekend vanwege zijn affaire met de Russische keizerin
Catharina de Grote.

Potjomkin was een knappe jongeman, en de machtige heerser van Rusland overlaadde hem met promoties, rijkdommen en titels – zoals prins van het Heilige Roomse Rijk en prins van het Russische Rijk.

Potjomkin wordt symbool

Tijdens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kreeg zijn lichaam een nieuwe symbolische betekenis. Potjomkin was belangrijk bij de Russische verovering van de betwiste Krim. Catharina’s minnaar leidde de onderhandelingen met de Ottomanen, die in 1783 de Russische annexatie ervan toestonden.

Naast Potjomkin roofden de Russen ook twee andere historische lichamen: dat van de Russische veldmaarschalk Soevorov (1730-1800) en van generaal Margelov (1908-1990).