VoidWanderer

Rusland rooft Oekraïense musea leeg

Overal in Oekraïne worden museumcollecties – vooral goud – geroofd en naar Rusland gebracht. Niemand weet waar het ophoudt.

Eind maart 2022 verschenen er Russische soldaten in het cultuurhistorisch museum in het Oekraïense Melitopol. Dit museum bezit onder meer kostbare houten voorwerpen van de Scythen en een groot aantal wapens en medailles uit de Tweede Wereldoorlog.

De medewerkers hadden de waardevolle objecten verstopt in de kelder, maar de Russen hadden niet lang nodig om ze te vinden. De collectie werd doorzocht, en de Russen voerden een aantal 2300 jaar oude gouden voorwerpen af.

Een medewerker die de Russen weigerde te helpen, de 60-jarige Galina Andriivna Kucher, werd later uit haar huis ontvoerd en is niet meer gezien. In de bezette delen van Oekraïne is nog meer museumpersoneel verdwenen.

Het museum in Melitopol zoals het eruitzag vóór de Russische invasie.

© Shutterstock

Orks stelen Oekraïens goud

‘De Orks (zoals de Russische troepen in Oekraïne genoemd worden, red.) hebben ons Scythische goud gestolen. Dit is een van de grootste en meest waardevolle collecties in Oekraïne, en we weten niet waar hij is,’ zegt Ivan Fedorov, burgemeester van Melitopol.

Overal in de bezette gebieden is het beeld hetzelfde. Russische soldaten en museumpersoneel lopen de Oekraïense collecties systematisch door en verwijderen duizenden voorwerpen, die waarschijnlijk naar Rusland gestuurd worden. Maar niemand weet waar ze precies belanden.