Polfoto/corbis
Brezjnev kijkt naar vrouwen

Leiders van de Sovjet-Unie

Eerst was er Lenin, toen Stalin en later kwamen Chroesjtsjov, Brezjnev, Andropov, Tsjernenko en Gorbatsjov. De Sovjet-Unie stond onder leiding van verschillende communisten, maar ze wisten niet allemaal hun masker op te houden.

Een kus tussen kameraden

Michail Gorbatsjov, de leider van de Sovjet-Unie, is op bezoek in Oost-Duitsland. Zoals de ongeschreven regel bij de socialistische top voorschrijft, neemt de gastheer, DDR-leider Erich Honecker, zijn gast in zijn armen en drukt een natte kus op Gorbatsjovs lippen.

Patrick PIEL/Getty Images

Berlijn, Oost-Duitsland,
April 1986

Patrick PIEL/Getty Images

Kameraden voor het leven

De Cubaanse leider Fidel Castro heeft lang uitgekeken naar de dag waarop hij eindelijk zijn collega uit de Sovjet-Unie in de armen kan sluiten. De ontmoeting vindt plaats tijdens de Algemene Vergadering van de VN, en ook voor Nikita Chroesjtsjov is het een belangrijk moment. De Sovjetleider straalt van blijdschap.

topfoto/polfoto

VN, New York
September 1960

topfoto/polfoto

Een lekker kontje

De Amerikaanse president Nixon en Sovjetleider Brezjnev hebben een geslaagde ontmoeting achter de rug. Op het landgoed van Nixon in San Clemente hebben ze afspraken gemaakt over ontwapening en nu is het tijd voor wat ontspanning. Brezjnev en zijn tolk kunnen hun ogen niet afhouden van de actrice Jill St. John, de vriendin van veiligheidsadviseur Henry Kissinger.

Polfoto/corbis

Californië,
25 juni 1973

Polfoto/corbis

Boerderijdier brengt premier in verwarring

Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov kreeg in 1964 een rondleiding op een Britse landbouwbeurs in Moskou, maar de gids ontdekte dat de premier weinig verstand had van boerderijdieren. Chroesjtsjov kreeg een Indiase vechthaan van vier kilo overhandigd, maar hij dacht ten onrechte dat hij een kip vasthield. De vergissing maakte de Sovjetleider hardop aan het lachen.

ap/polfoto

Moskou, Rusland
28 mei 1964

ap/polfoto