Vitaly V. Kuzmin
TOS-1

Hoe werken de Russische TOS-1-raketten?

Raketten die woonblokken in puin kunnen leggen en vijandelijke soldaten de lucht uit de longen kunnen zuigen – de Russische TOS-1 is een effectief en dodelijk wapen.

Eind februari 2022 werd het Russische raketsysteem TOS-1 in de buurt van de Oekraïense grens gezien. TOS-1 bestaat uit een raketwerper op een tank en kan tot 24 220mm-raketten afvuren op vijandelijke posities.

De raketten bevatten een vat met explosieve vloeistof of poeder. Na het afvuren wordt de vloeistof of het poeder gemengd met de lucht, waardoor er een wolk van explosieve aerosolen ontstaat, die zich verspreidt.

Pijnlijke dood

Daarna volgt de ontsteking. Die zorgt voor een overdruk, en als de explosiegassen afgekoeld zijn wordt hij gevolgd door een onderdruk, die alle lucht in een straal tot 1,5 kilometer aanzuigt. Het resultaat is een wapen dat circa twee keer zo krachtig is als een conventionele bom en alles in de omgeving verwoest.

Iemand die te dicht bij een TOS-1 is, zal levend verbranden of een pijnlijke dood sterven doordat alle lucht uit de longen gezogen wordt en de organen verbrijzeld worden. De TOS-1 is vooral effectief tegen troepen die zich in een bunker, kelder of versterkt gebouw hebben verschanst.

Vanwege de pijnlijke dood die het wapen kan veroorzaken, veroordelen veel NGO’s het gebruik van TOS-1, dat ook op de lijst van verboden wapens van Human Rights Watch staat.

Video: Het effect van TOS-1 op het slagveld

TOS-1 kreeg vuurdoop in Afghanistan

De TOS-1 is door de Sovjets ontwikkeld om vijandelijke stellingen en lichte pantservoertuigen aan te vallen. Het werd voor het eerst gebruikt in 1988 tijdens de Russische oorlog in Afghanistan, en later is het systeem ook in Tsjetsjenië ingezet.

Een volledig salvo kan woonblokken of een hele wijk in puin leggen en loopgraven verwoesten, waarna troepen in tanks kunnen oprukken om elke soldaat uit te schakelen die de aanval heeft overleefd.