Zakhorloge bevestigt scheepsramp

De overlevende ooggetuigen hadden gelijk toen ze de schipbreuk van de ‘toenmalige Titanic’ beschreven.

Een gouden zakhorloge was in de 19e eeuw een statussymbool.

Te midden van de wrakstukken van het Amerikaanse stoomschip Pulaski hebben duikers een gouden zakhorloge gevonden. Dit bevestigt de verklaring van ooggetuigen dat een van de ketels van het schip explodeerde om 11 uur in de ochtend van 14 juni 1838.

Schip was de toenmalige Titanic

De wijzers van het horloge geven 11.05 uur aan, wat erop duidt dat het horloge stil kwam te staan toen het in het water viel – wellicht in de zak van zijn welgestelde eigenaar – bij de oostkust van de VS.

‘Je vindt niet vaak een voorwerp dat op die manier een historisch moment vastlegt. Zeker niet als je bedenkt hoe fragiel de wijzers van het horloge zijn. Maar ze zijn in precies die positie blijven staan,’ aldus Max Spiegel van het bedrijf Certificated Collectables Group, dat de geborgen voorwerpen conserveert, in een interview met het Amerikaanse The Island Packet.

De Pulaski is later bekend geworden als de ‘toenmalige Titanic’ omdat verschillende slachtoffers tot de rijkste inwoners van de VS behoorden.

Deskundigen zoeken naar oorzaak van explosie

In totaal kwamen 128 van de 187 opvarenden om. Sommige overlevenden bereikten in reddingsboten de kust van North Carolina, andere overleefden enkele dagen op zee voordat ze aan wal werden gebracht.

Het scheepswrak werd eerder dit jaar gevonden, en momenteel proberen wetenschappers te achterhalen waardoor de ketel is ontploft. Eén theorie luidt dat het schip sneller moest varen dan het aankon toen het passagiers van Georgia naar Maryland moest brengen.