Provincial Archives of Alberta
RCMP circa 1900

Wildernispolitie werd symbool van Canada

Naast de rood-witte vlag met het esdoornblad vormen de legendarische in het rood geklede politieagenten het bekendste symbool van Canada. In 2020 viert de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) haar 100-jarig jubileum, hoewel het korps eigenlijk al 140 jaar bestaat.

Bij haar oprichting in 1873 kreeg de Canadese bereden politie uiteenlopende taken. Ze werd een soort mengvorm van cavalerie en de Amerikaanse U.S. Marshals.

Mounties bewaakten de grenzen, spoorden misdadigers op, beschermden de rechten van de indianen en bestreden criminaliteit over provinciegrenzen heen.

Toen er in Klondike, nabij de grens met Alaska, goud werd gevonden, ging een derde van het korps hiernaartoe om de orde te handhaven onder de 30.000 gelukszoekers.

©

Grootste grondtransactie ooit was basis voor korps

In 1867 werd Canada gesticht en slechts drie jaar later sloot de jonge natie een gigantische grondtransactie af.

Voor 300.000 pond kocht Canada het zogeheten Rupertland (3,9 miljoen km²) van de bontfirma Hudson’s Bay Company.

Dat verveelvoudigde het Canadese grondgebied. Het land kreeg er ook het vrijwel onbewoonde North-Western Territory bij.

Om de Canadese wet in de wildernis te handhaven werd in 1873 de North-West Mounted Police (NWMP) gesticht.

In 1920 werd de NWMP met de rest van het Canadese politiekorps samengebracht in de Royal Canadian Mounted Police.

De hoed lijkt op de Amerikaanse stetson maar heeft een vlakkere rand. Hij werd pas in 1904 ingevoerd als opvolger van de Britse tropenhelmen en zachte petten, die niet geschikt waren voor het Canadese klimaat.

Shutterstock

De nestel (het koord om de nek) zat vast aan de kolf van het vuurwapen om te voorkomen dat de agent de Beaumont-Adams-revolver die het korps in de jaren 1870 had, verloor.

Shutterstock

De rode jas stamt uit de tijd dat Canada onder Groot-­Brittannië viel en de Britse roodrokken de grens bewaakten. De kleur maakte de mounties ook goed te onderscheiden van de in het blauw geklede Amerikaanse troepen aan de andere kant van de grens.

Shutterstock

De Sam Browne-riem met schouderband maakte het makkelijker om het pistool met maar één hand te trekken. De riem werd uitgevonden door de Britse generaal Sam Browne (1824-1901), die een arm miste. Hij droeg daarom een riem om zijn schouder die de schede van zijn sabel op z’n plek hield als hij zijn wapen trok. Het idee werd al snel ook toegepast bij pistoolholsters.

Shutterstock

Agenten trokken ten oorlog

Hoewel de politie te paard vooral de wet moest handhaven, werd het korps aanvankelijk ook ingezet als cavalerie in oorlogstijd.

1885

Bij de North-West Rebellion van de indianen namen mounties als cavalerie deel aan de gevechten in het midden van Canada.

© George F.G. Stanley

1899

Canada was een Brits dominion en daarmee formeel een deel van het Britse Rijk. Daarom gingen er in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) mounties naar Zuid-Afrika.

© Fornax, Himasaram, Madden, George F.G. Stanley

1914

In de Eerste Wereldoorlog gingen er mounties als vrijwilliger naar het front in Frankrijk, als deel van het cavaleriekorps Canadian Light Horse.

Tricolour tricolore

1939

Toen de Tweede Wereldoorlog begon, had Canada geen militaire politie en werden de mounties tijdelijk overgedragen aan het leger. In juni 1944 waren ze actief op het Canadese D-daystrand Juno in Normandië.

© Fornax, Himasaram, Madden, George F.G. Stanley

Wist je dat ...

  • ... het bloedbad bij Cypress Hills in 1873 de behoefte aan een bereden politie benadrukte? Een groep Amerikaanse bizonjagers stak de grens met Canada over en doodde 20 Assiniboine-indianen, die volgens de jagers hun paarden hadden gestolen.
  • ... een 1400 km lange mars naar Alberta de eerste missie van de mounties was? 275 mannen reden na het bloedbad bij Cypress Hills naar deze provincie om de grens te bewaken.
  • ... 500 mounties de orde moesten handhaven in een gebied ter grootte van China?
  • ... de Engelse koning Eduard VII de mounties in 1904 het recht gaf om het predicaat Koninklijk te dragen als dank voor hun inzet in de Boerenoorlog?
  • ... angst voor communisme Canada ertoe bracht de North-West Mounted Police in 1920 samen te voegen met andere politiekorpsen? Zo ontstond de Royal Canadian Mounted Police, die bevoegd werd om door het hele land communisten te vervolgen.
  • ... Arctische patrouilles nog steeds tot de taken van de mounties behoren? In de Koude Oorlog inspecteerden agenten de radarinstallaties die in het hoge noorden werden opgesteld om Russische kernraketten op weg naar Noord-Amerika op te sporen.
  • ... vrouwen sinds 1974 lid kunnen worden van de RCMP? Ze vormen nu 21 procent van de bijna 25.000 leden van het korps.