FX Networks

Werkelijkheid overtreft fantasie

De Netflix-serie ‘The People vs. O.J. Simpson’ kijkt op boeiende wijze terug naar ‘het proces van de eeuw’ rond de van moord verdachte sportster.

Op 17 juni 1994 rijdt een witte Ford Bronco met zo’n 55 km/h over een snelweg in Los Angeles, achtervolgd door tien politiewagens. Op de achterbank zit voormalig American football-ster O.J. Simpson, die met de wanhoop in zijn ogen een pistool tegen zijn slaap drukt. Hij wordt verdacht van de dubbele moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar minnaar Ronald Goldman, vier dagen eerder.

95 miljoen Amerikanen volgen de achtervolging live via nieuwshelikopters. De rit eindigt als O.J. het na ongeveer een uur opgeeft en de auto op zijn oprit geparkeerd wordt, waar een leger van politie en pers hem opwacht.

22 jaar later kan een nieuwe generatie kijkers de achtervolging en de spectaculaire rechtszaak die erop volgde meemaken in de Netflix-serie The People v. O.J. Simpson.

Bekijk de trailer van The People v. O.J. Simpson

Rodney King hangt als schaduw over zaak

Voordat O.J. Simpson berucht werd, stond hij vooral bekend om zijn bijna bovennatuurlijke snelheid op het footballveld. Later maakte hij carrière als sportcommentator en filmacteur, maar op een zomerdag in 1994 stond hij op alle voorpagina’s als hoofdverdachte van de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar minnaar Ronald Goldman.

Nicole had O.J. eerder beticht van huiselijk geweld, en bloedsporen rond de lichamen kwamen overeen met zijn bloedgroep.

Voordat The People v. O.J. Simpson met deze gruwelijke scène opent, krijgt de kijker echter authentieke opnamen te zien van het politiegeweld tegen de zwarte taxichauffeur Rodney King in Los Angeles in 1991. Er braken ernstige rassenrellen uit nadat de agenten waren vrijgesproken.

Steradvocaat kende O.J. al

© Fx/Backgrid/Ritzau Scanpix

Serie: Cochran gelooft niet in ‘verloren zaak’

In de eerste aflevering zegt steradvocaat Johnnie Cochran dat hij niets te maken wil hebben met de ‘verloren zaak’ tegen O.J. Simpson. Toch sluit hij zich in de derde aflevering aan bij het team.

© AFP/Ritzau Scanpix

Werkelijkheid: Cochran was er steeds bij

Cochran ontkent ooit van een ‘verloren zaak’ te hebben gesproken. Hij kende O.J. bovendien al en stond vanaf het begin van het proces met hem in contact.

Toen het proces tegen O.J. in oktober 1995 van start ging, lag de zaak van Rodney King nog vers in het geheugen bij de Afro-Amerikaanse bevolking. Volgens Simpsons advocatenteam was hij het meest recente slachtoffer van een racistische cultuur bij de politie van Los Angeles. De bewijzen tegen O.J. – zijn bloed was bij de lichamen gevonden en er lag een bebloede leren handschoen op zijn terrein – waren geplant door de politie om hem de schuld in de schoenen te schuiven.

De advocaten plantten echter ook zelf materiaal om de jury ervan te overtuigen dat O.J. met beide benen in de Afro-Amerikaanse cultuur stond – hoewel hij vooral met witte vrienden omging en graag mocht zeggen: ‘Ik ben niet zwart, ik ben O.J.’

Stress werd hartaanval

© FX Networks

Serie: Aanklager krijgt hartaanval in de rechtszaal

In een dramatische wending zakt aanklager Bill Hodgman in elkaar tijdens een verhitte discussie met de advocaten die de verdediging voeren. Hij zou hartproblemen hebben.

© Pool/AFP/Ritzau Scanpix

Werkelijkheid: Advocaat naar ziekenhuis

Hodgman kreeg geen hartaanval in de rechtszaal, maar voelde zich zo beroerd dat advocaat Robert Shapiro opmerkte: ‘Morgen moeten ze hem de zaal uit dragen op een brancard.’ Die avond liet Hodgman zich opnemen met stress.

In een van de beste momenten van de serie staat de jury op het punt het huis van Simpson te bezoeken voorafgaand aan het proces. Kort daarvoor vervangt advocaat Johnnie Cochran alle ingelijste foto’s in het huis van O.J. met zijn witte vrienden door foto’s van O.J. met zwarte personen. Er komen Afrikaanse maskers en kunstwerken die verwijzen naar de burgerrechtenbeweging aan de muren, waarna de transformatie naar Afro-Amerikaans rolmodel compleet is.

Je zou zeggen dat ze dit alleen in Hollywood kunnen bedenken, maar dit voorval komt rechtstreeks uit de werkelijkheid, net als het grootste deel van de rest van de serie. Van Simpsons inzinking bij zijn vriend Robert Kardashian thuis, waar hij met zelfmoord dreigt, tot de opsluiting van de jury in een hotel gedurende de 265 dagen van het proces.

Dit alles vormt een nauwkeurige weergave van het circus dat zich afspeelde na de arrestatie van O.J. – geregisseerd door de hoofdpersoon en zijn flamboyante en meedogenloze advocatenteam.

Handschoenscène is perfect

© Fx/Backgrid/Ritzau Scanpix

Serie: Handschoen past niet

Tijdens het proces krijgt O.J. het verzoek om een bebloede leren handschoen te passen die op zijn terrein werd aangetroffen. De handschoen past niet en kan daarom niet van hem zijn, luidt het verweer.

© Lee Celano/Getty Images

Werkelijkheid: Reumamedicijn was de boosdoener

Jaren na het proces vertelde een vroegere assistent van O.J. dat de handschoen niet paste omdat de sportster was gestopt met medicatie tegen reuma om zijn handen te doen opzwellen.

‘Proces van de eeuw’ is subliem drama

The People v. O.J. Simpson brengt niet alleen de beroemde rechtszaak tot leven met veel aandacht voor historische details, maar maakt ook een belangrijk statement over het corrupte rechtssysteem en het structurele racisme dat de VS nog steeds kennen.

Het fragment van O.J. wie de handschoen niet paste ging de wereld over:

De serie veroorlooft zich wel een paar vrijheden, vooral rond O.J. Simpsons vriend en advocaat Robert Kardashian. Zo was het niet Kardashian die naar Robert Shapiro belde om hem over te halen O.J. in de rechtszaal te verdedigen, zoals de serie het brengt.

Het was echter nauwelijks nodig om het verhaal ‘op te leuken’ met verzonnen details, want de werkelijkheid overtreft de fantasie en is dramatisch genoeg.

5 stjerner