Lorie Shaull
Norma McCorvey demonstreert voor recht op abortus voor Amerikaanse Hooggerechtshof

Wanneer werd abortus legaal in de VS?

In 1857 eisten artsen in de VS een verbod op abortus, om te voorkomen dat de armen het land zouden overnemen. Maar in 1973 besliste de rechter anders.

Mogelijk einde aan recht op abortus in VS

In een voorlopige stemming heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof besloten de staten toestemming te geven het recht op vrije abortus te beperken. Dat meldt de NOS.

De uitslag van de voorlopige stemming blijkt uit een gelekt document, dat in handen is gekomen van de nieuwssite Politico. De beslissing is nog niet definitief, en de rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof kunnen dus nog van gedachten veranderen.

Als ze hun aanvankelijke oordeel handhaven, is dat een historische vernietiging van het legendarische arrest uit 1973, Roe v. Wade, dat bepaalde dat het recht van vrouwen op abortus in de Amerikaanse grondwet gewaarborgd is.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal naar verwachting binnen twee maanden een definitieve beslissing nemen.

Lees hier het verhaal achter het recht op abortus in de VS.

In 1857 maakten Amerikaanse artsen zich zorgen. Terwijl arme gezinnen veel kinderen kregen, kozen veel witte middenklassevrouwen voor abortus.

Als niemand ingreep, zouden de slechte genen van de armen het DNA van de natie ondermijnen, aldus de artsen, die een antiabortuscampagne startten. Die was een succes, en abortus werd in de meeste staten verboden.

Abortus wordt legaal ...

Zo’n 100 jaar later kwam een groep juridisch experts met een wetsvoorstel om abortus te legaliseren bij onder meer verkrachting en incest.

Daardoor gingen radicalere groepen zich mengen in de abortusstrijd. Feministen eisten dat abortus legaal werd, terwijl volgens fanatieke christenen het recht op leven, ook dat van foetussen, vastlag in de grondwet.

De definitieve strijd begon toen een vrouw in 1970 de staat Texas voor het Hooggerechtshof daagde omdat ze een abortus wilde. In 1973 werd bepaald (Roe vs. Wade) dat het recht op abortus grondwettig is.

Norma McCorvey demonstreert voor recht op abortus voor Amerikaanse Hooggerechtshof

Norma McCorvey (l) behaalde in 1973 een belangrijke zege voor legale abortus bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

© Lorie Shaull

... maar het verbod blijft

In theorie lag het recht op abortus nu vast. Maar in de praktijk probeerden tegenstanders de uitspraak te ondermijnen, onder meer door de rechters te vervangen zodat de uitspraak kon worden teruggedraaid.

Dat lukte in 1992 deels: een nieuwe uitspraak bood staten meer vrijheid om de toegang tot abortus te reguleren.

Sindsdien hebben meerdere staten de abortuswetten aangescherpt. Op 19 mei jl. verbood Texas abortus na zes weken zwangerschap.