Craig Hudson, The Washington Post
Tienerjongen graf

Tienergraf uit koloniale tijd onthult tragisch lot

Archeologen hebben een van de oudste kolonistengraven in de VS gevonden. De jongen had een gebroken been en stierf zonder zijn familie, waarschijnlijk kort na aankomst op het continent – en werd meteen in een graf gegooid.

Iets ten zuidoosten van de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. hebben archeologen het lichaam van een van de eerste kolonisten in de VS ontdekt. De ontdekking werd gedaan op een terrein van het openluchtmuseum Historic St. Mary’s City en is opvallend omdat er niet bepaald een normale begrafenis is geweest.

‘Onze fascinatie was gewekt toen we een graf ontdekten waarin het lichaam willekeurig lijkt te zijn neergelegd, met een heup die naar één kant uitsteekt en een arm die onnatuurlijk over zijn lichaam strekt,’ legt museumdirecteur Travis Parno uit.

‘Het leek alsof hij zonder ceremonie in het graf was gelegd of zelfs gegooid.’

Maryland St. Mary’s City kolonie

St. Mary’s was de eerste Engelse kolonie in de staat Maryland. Hier zie je een reconstructie van de nederzetting rond 1634.

© Jeffrey R. Parno/Historic St. Mary's City

Was waarschijnlijk een goedkope kolonist

Het skelet was van een tiener – en hoewel de doodsoorzaak onbekend is, is de jongen waarschijnlijk door geweld om het leven gekomen. De archeologen zagen bijvoorbeeld dat een van zijn benen kort voor zijn dood gebroken was.

Ze denken dat de positionering van het lichaam ontstaan kan zijn omdat hij meteen na zijn dood werd begraven, voordat rigor mortis was ingetreden.

De tiener kwam op het continent terecht met de eerste golf kolonisten na de aankomst van het schip de Mayflower in 1620.

Maar de jongeman was geen gunstig lot beschoren.

‘Na zijn aankomst heeft hij niet lang geleefd,’ zegt Parno. De museumdirecteur speculeert ook dat hij waarschijnlijk zijn arbeid had aangeboden om naar de Nieuwe Wereld te komen.

‘Hij kwam hier waarschijnlijk als schuldarbeider en kan zonder zijn familie zijn afgereisd om voor andere kolonisten te werken.’

In ruil voor een tijdje werken zou hem waarschijnlijk land zijn beloofd in de nieuwe kolonie. Maar zo ging het niet.