Superman stelt Ku Klux Klan aan de kaak op de radio
Fictie is machtig. Dat ontdekte een idealist uit de zuidelijke VS toen hij de geheimen van de Ku Klux Klan uit de doeken deed in een hoorspel voor de jeugd. Zoons van Klanleden speelden ‘Superman tegen de Klan’.

Supermans strijd tegen de Klan hield vele Amerikanen aan de radio gekluisterd.
In de zomer van 1946 luisterden zo’n vier en een half miljoen Amerikanen naar het hoorspel The Adventures of Superman. Het feuilleton was al jaren een succes, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de superheld onder andere Hitler en Mussolini te lijf ging.
Superman verklaarde Ku Klux Klan de oorlog
Na de oorlog stortte hij zich vooral op fictieve superschurken als Lex Luthor, maar op deze avond had hij een andere tegenstander. Superman verklaarde de oorlog aan de Ku Klux Klan.
Een kwartier lang, en bijna elke avond in de vier weken daarna, hoorden de luisteraars hoe Superman gehakt maakte van een belachelijke organisatie van racisten met een ingewikkeld systeem van rituelen en codewoorden en een taal vol woorden die met kl begonnen, maar ook een organisatie die uiterst gevaarlijk was en beschermd werd door politie en politici.
Kennedy wilde fascisme bestrijden
Dit hadden de schrijvers van het hoorspel niet uit hun duim gezogen. Veel informatie kwam van een burgerrechtenactivist die undercover was gegaan bij de afdeling Atlanta van de KKK.
Sinds 1942 had Stetson Kennedy zich voorgedaan als KKK-sympathisant. Door zijn slechte rug had hij niet in het leger gediend in de Tweede Wereldoorlog, en daarom besloot hij het fascisme op zijn eigen manier te bestrijden.
Hij maakte snel carrière binnen de Klan en alle informatie die hij te pakken kon krijgen lekte hij naar politie en media.
Maar Kennedy kon zijn verhaal maar moeilijk kwijt. De KKK had ondanks een terugval nog steeds een grote invloed in de zuidelijke staten van de VS in de jaren 1940. Er zaten leden en sympathisanten bij de politie.
De pers durfde meestal niet negatief over de Klan te schrijven uit vrees voor represailles en het verlies van lezers en adverteerders.
Kennedy moest iets nieuws bedenken en wendde zich daarom tot de schrijvers van het populaire Superman-hoorspel.
De radiomedewerkers zagen er meteen brood in. Na de oorlog hadden ze behoefte aan nieuwe schurken, en ze wilden ook hun veelal jonge luisteraars waarschuwen voor de KKK.
Zoals een van de chefs van het radiostation zei: ‘We planten een idee bij de jongeren. Het heeft nu niet zo veel effect, maar dat zal veranderen als ze ouder worden.’
Stetson Kennedy gaf de schrijvers codewoorden en rituelen die ze konden gebruiken, waardoor de afleveringen een geloofwaardigheid en mate van detail kregen die ze anders niet hadden gehad. En het belangrijkste was dat de Klan in de hele VS belachelijk gemaakt werd.