Miriam Angélica Camacho Martínez/INAH /Alfonsobouchot
Schedel en Maya-piramide

Slachtoffers van bloedig Maya-ritueel gevonden in Mexico

Onderzoek van pas ontdekte skeletten toont aan dat deze mensen zijn gedood tijdens een ritueel mensenoffer van de Maya’s.

Eerder dit jaar vonden archeologen van het nationaal instituut voor antropologie en geschiedenis van Mexico een Maya-tempel in Moral Reforma in de deelstaat Tabasco.

Tijdens de opgravingen ontdekten ze de resten van 13 begraven mensen.

De skeletten lagen vlak voor de trappen van een piramideachtige structuur ten zuiden van het belangrijkste tempelcomplex van de stad.

En nu blijkt uit nieuw onderzoek dat twee van de doden op bijzonder gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen.

Vijf van de skeletten zijn tot nu toe onderzocht, en volgens de experts zijn zeker twee van hen gedood tussen 600 en 900: de bloeitijd van de Maya-cultuur.

Letsel aan de nekwervels verraadt dat ze allebei ritueel onthoofd zijn.

Doden behoorden tot elite

Bij alle vijf skeletten vonden de archeologen bewijs dat de schedels vanaf hun vroege jeugd waren vervormd – een duidelijk teken dat ze tot de elite behoorden.

Een langwerpige schedel werd door de Maya’s als bijzonder mooi beschouwd, en vooral bij de kinderen van de elite van de Centraal-Amerikaanse beschaving werd het hoofd vervormd.

Daarnaast waren sommige botten geverfd – eveneens een gebruik dat populair was onder de bovenklasse van de Maya’s.

De archeologen kunnen nog niet zeggen of het om Maya’s uit Moral Reforma zelf gaat of dat de doden hooggeplaatste gevangenen waren uit een naburige, vijandige stad.

Maar de onthoofding is een duidelijke aanwijzing dat de overledenen aan de goden zijn geofferd.

Oude schedels op witte voetstukken

Twee van de schedels vertonen letsel dat op een onthoofding duidt. De onderzoekers konden nog niet vaststellen of de onthoofding ook de doodsoorzaak was of dat het postuum gebeurde.

© Miriam Angélica Camacho Martínez/INAH