Nature Human Behaviour / Daron Duke
Archeoloog bij een opgraving in de woestijn

’s Werelds oudste tabak gevonden in Utah

Een verrassende vondst in de Salt Lake-woestijn duidt op het eerste bekende gebruik van tabak.

Midden in de kurkdroge Salt Lake-woestijn in Utah hebben archeologen de overblijfselen van een meer dan 12.000 jaar oude nederzetting uit de steentijd onderzocht.

Tussen de dierenbotten, speerpunten en stenen werktuigen doken kleine zaadjes van tabaksplanten op, en wel zo veel dat het alleen maar kan betekenen dat de bewoners ervan genoten.

‘Mensen hadden vroeger een uitstekende kennis van planten, en al snel nadat ze in Amerika waren aangekomen, wisten ze al van de bedwelmende eigenschappen van de tabaksplant,’ legt archeoloog Daron Duke uit, die bij de opgravingen betrokken was. Of de bewoners dagelijks tabak gebruikten of als onderdeel van hun religie, weten de onderzoekers nog niet.

VIDEO – Zie de vindplek in de woestijn van Utah:

Video

Tabak werd gepruimd

De vondsten konden worden gedateerd aan de hand van koolstof 14-monsters van hout dat als brandstof werd gebruikt in de ovens van het steentijddorp.

Uit de monsters blijkt dat het verkoolde hout circa 12.300 jaar oud is, dus de archeologen vermoeden dat de tabakszaden die in dezelfde laag zijn gevonden even oud zijn. Daarmee zijn de steentijdmensen de oudst bekende tabaksgebruikers ooit.

Terwijl de Maya’s en de Azteken van Midden- en Zuid-Amerika pas veel later tabak rookten als onderdeel van religieuze ceremonies, gaan archeologen ervan uit dat de steentijdmensen in Utah tabak pruimden.

Bladeren van de tabaksplant zijn zo te zien opgerold en gekauwd, waarna de zaden werden uitgespuwd.