Opstand tegen racisme broeit al jaren in VS

Sinds de bloedige rassenrellen in 1992 zijn de VS keer op keer opgeschrikt door ernstig politiegeweld. Deze zaken veroorzaakten de grootste onrust.

1992: Los Angeles brandt

Los Angeles staat op zijn kop als vier lokale politieagenten worden vrijgesproken na de zwarte bouwvakker Rodney King bij een arrestatie zwaar te hebben mishandeld.

De gewelddadige arrestatie, waarbij de ongewapende King meer dan 50 keer met gummiknuppels werd geslagen, was door een omstander gefilmd en de beelden werden op nationale televisie uitgezonden.

De vrijspraak leidde tot hevige rellen in Los Angeles, die vijf dagen duurden en waarbij 63 mensen omkwamen.

Pas nadat de nationale garde en het leger waren ingezet, kregen de autoriteiten de situatie weer onder controle.

2014: Tiener komt om in Ferguson

Er ontstaat opnieuw onrust in de VS als de blanke politieman Darren Wilson niet wordt aangeklaagd wegens het doodschieten van de 18-jarige zwarte Michael Brown in Ferguson, een voorstad van Saint Louis, nadat Brown een doosje sigaren had gestolen.

Volgens de politie gedroeg Brown zich bedreigend, maar ooggetuigen spraken dat tegen. Brown werd door zes kogels geraakt.

De onlusten duurden bijna een week, waarbij de politie massaal uitrukte wegens rellen en plunderingen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie concludeerde in 2015 dat de politie van Ferguson de Afro-Amerikaanse inwoners van de stad stelselmatig discrimineerde.

2015: Zwarte bevolking van Baltimore komt in verzet

Als een jonge zwarte man in de stad Baltimore in een arrestantenwagen overlijdt, komen jaren van opgekropte frustraties tot uitbarsting.

De man, Freddie Gray, was een week eerder gearresteerd, en tijdens een transport naar het politiebureau hadden de agenten zijn handen en voeten geboeid en hem zonder gordel op de vloer van de wagen gelegd.

Als gevolg daarvan brak Gray zijn nek en raakte hij in coma. Een week later stierf hij.

De kwestie leidde tot een van de hevigste rassenrellen in de geschiedenis van Baltimore. Honderden auto’s werden in brand gestoken en er vonden gewelddadige confrontaties plaats tussen betogers en politie.

Later werd vastgesteld dat Gray niet aantoonbaar iets had gedaan wat zijn arrestatie rechtvaardigde.

2016: Dodelijke schietpartij wekt woede op

In 2016 vormt de plaats Charlotte in de staat North Carolina het decor voor gewelddadige onlusten, nadat de 43-jarige Afro-Amerikaan Keith Lamont Scott is doodgeschoten door de politie.

Deze zaak onderscheidt zich van de vele andere gevallen doordat de politieman in kwestie ook zwart was.

Keith Scott werd gedood toen de politie op zoek naar een andere man zijn appartementencomplex aandeed.

Volgens de politie stapte Scott op een parkeerplaats in de buurt uit een auto met een wapen in zijn hand. Toen hij weigerde de aanwijzingen van de politie op te volgen, werd hij doodgeschoten.

Scotts dood leidde tot grote onrust, die twee dagen duurde. De politieman werd van alle blaam gezuiverd.

2020: Dood van George Floyd schokt VS

Op 25 mei 2020 overlijdt de Afro-Amerikaanse George Floyd bij zijn arrestatie in Minneapolis.

Op beelden van de arrestatie is te zien dat een witte politieman negen minuten lang zijn knie op Floyds nek drukt terwijl deze geboeid op straat ligt en wanhopig zegt dat hij geen lucht krijgt.

Naar aanleiding van Floyds dood barsten er in alle Amerikaanse staten hevige protesten los, en in meer dan 50 staten en in grotere Amerikaanse steden wordt een avondklok ingesteld in een poging de gewelddadige rellen te temperen.

In 23 staten wordt de nationale garde ingezet, onder andere in de thuisstaat van George Floyd, Minnesota, om de grootscheepse protesten onder controle te krijgen.