Nieuwe theorie: Ruim 100.000 jaar eerder menselijk leven in Amerika

Een Amerikaans wetenschapsteam publiceerde onlangs de resultaten van een studie naar de resten van een oerolifant, die ons begrip van de Amerikaanse geschiedenis op z’n kop zet.

Het is 25 jaar geleden dat de mastodont werd opgegraven. Nu zorgt hij er wellicht voor dat de geschiedenis herschreven moet worden.

© San Diego Natural History Museum

Bezoekers van het natuurhistorisch museum in San Diego kunnen al jaren de botten en slagtanden van een mastodont – een oerolifant – uit het zuiden van Californië van dichtbij bewonderen.

Het publiek en de archeologen van het museum konden echter niet bevroeden dat dit dier de geschiedenis voor altijd kan veranderen.

Menselijke invloed

De beenderen en tanden van de mastodont werden in 1992 gevonden toen er een snelweg werd aangelegd in San Diego. Ze droegen onmiskenbare sporen van de mens.

De botten waren bewerkt met primitieve stenen werktuigen rond het tijdstip van de dood van de olifant, en de slagtanden stonden rechtop in de grond.

Daarom kwamen de archeologen tot de conclusie dat er gelijktijdig met de mastodont mensen in het gebied hadden geleefd.

En terwijl hij tentoongesteld werd in het natuurhistorisch museum van San Diego, probeerden de wetenschappers uit te vogelen wanneer het enorme dier had geleefd. Dit jaar zijn ze daar eindelijk in geslaagd.

Geschiedenis moet wellicht herschreven

Tot voor kort waren de oudste aanwijzingen voor menselijk leven in Amerika zo’n 15.000 jaar oud, en de archeologen konden hun ogen dan ook niet geloven toen ze het resultaat van de datering zagen: de mastodont die in 1992 werd gevonden, leefde 130.000 jaar geleden.

Als dat klopt, moeten we dus ruim 100.000 jaar optellen bij de periode dat er mensen leven in Amerika.

‘Zo’n uitzonderlijke bewering vereist natuurlijk uitzonderlijk bewijs,’ aldus Thomas Deméré van het natuurhistorisch museum van San Diego in The Guardian. Hij wijst erop dat er veel meer onderzoek nodig is voordat kan worden vastgesteld dat de geschiedenis herschreven moet worden.