Maria Cortez

Naam Machu Picchu is helemaal fout

Ruim 100 jaar hebben we de beroemde Incastad in de Andes totaal verkeerd aangeduid, zeggen onderzoekers.

Huayna Picchu. Je moet er even aan wennen, maar binnenkort zal Machu Picchu zo aangeduid worden in de geschiedenisbooeken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de beroemde 15e-eeuwse Incastad door haar bewoners Huayna Picchu werd genoemd.

Historicus Donato Amado Gonzales van het ministerie van Cultuur van Peru en archeoloog Brian S. Bauer van de University of Illinois Chicago kamden alle schriftelijke bronnen over de oude stad in Peru uit.

Het tweetal kwam erachter dat geen enkele bron de stad Machu Picchu noemde voordat de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham de ruïnes in 1911 herontdekte.

Machu Picchu is de naam van de karakteristieke bergtop waarbij de Inca-stad Huayna Picchu ligt, stellen de onderzoekers.

© Pedro Szekely

Oude kaart toont naam

De onderzoekers kwamen de fout op het spoor door een Zuid-Amerikaanse atlas uit 1904 te bestuderen, die van Huayna Picchu rept. Later vonden ze meer bronnen die die naam gebruikten, onder meer geschriften van een Spaanse conquistador uit de 16e eeuw.

Volgens Gonzales en Bauer gaf Bingham de stad de foutieve naam doordat hij de Peruanen die hij in de Andes ontmoette, verkeerd begreep. Voor hen was Machu Picchu de naam van de bergtop waarnaast de stad ligt.