National Institute of Anthropology and History (INAH)

Lidar onthult de geheimen van de Maya’s

Nieuw onderzoek laat zien dat de Maya’s uit Midden-Amerika meer met het geavanceerde Olmekenvolk gemeen hadden dan we tot nu toe dachten.

Er zijn 478 nieuwe Mayagraven van de 12e tot 5e eeuw v.Chr. gevonden in Mexico – met dank aan de relatief nieuwe radartechnologie lidar. Archeologen besparen er een hoop tijd mee, want ze hoeven niet meer te voet te speuren.

In plaats daarvan vliegen ze met een lidar (light detection and ranging) over de jungle. De techniek levert tot op een millimeter precieze metingen van gebouwen die door een dikke laag vegetatie bedekt zijn.

Een nieuwe inspectie van de lidarmetingen van de afgelopen jaren laat, naast de vele graven uit de Mayatijd, zien dat de Maya’s beduidend meer met de oudste beschaving van Midden-Amerika, de Olmeken (circa 1500-600 v.Chr.) gemeen hadden dan we tot voor kort dachten.

Lidarbeelden van de Olmekenstad San Lorenzo (links) en de Mayastad Aguada Fénix (rechts) laten zien hoe de steden op een gelijke manier rond een heuvel zijn gebouwd.

© National Institute of Anthropology and History (INAH)

De Maya’s deden de Olmeken na

Takeshi Inomata, hoogleraar antropologie aan de Universiteit van Arizona, heeft de Olmekenstad San Lorenzo in Zuid-Oost Mexico en de Mayastad Aguada Fénix (450 kilometer daarvandaan) bestudeerd.

Inomata’s onderzoek laat zien dat de nederzettingen van de Maya’s kopieën zijn van die van de Olmeken.

‘Men dacht altijd dat de Olmekenstad van San Lorenzo uniek was en in niets leek op wat later ontstond, maar nu zien we dat Aguada Fénix erg op San Lorenzo lijkt’, legt Inomata uit.

Beide steden hebben bijvoorbeeld grote centrale heuvels van 1,4 kilometer lang en 400 meter breed en zijn zo aangelegd dat ze op bepaalde data naar de zonsopgang wijzen.