Ku Klux Klan: De gruwelijke geschiedenis van de beulen in gewaden

Op 24 december 1865 ontstond de racistische broederschap Ku Klux Klan in het Amerikaanse gehucht Pulaski, Tennessee. Lees hier de gruwelijke geschiedenis van de Klan.

8 augustus 2018 door Andreas Ebbesen Jensen

Niet alleen Jezus viert zijn verjaardag met kerst. Dat doet ook het racistische Amerikaanse genootschap Ku Klux Klan, dat in 2015 150 jaar bestond.

Het verschil tussen de twee jarigen kon echter nauwelijks groter zijn ...

Want terwijl Jezus liefde en vergeving predikte, dragen de leden van de rechts-nationalistische organisatie sinds 1865 haat uit jegens de zwarte bevolking van de VS.

Wij nemen het verhaal van de Klan-leden in hun lange gewaden onder de loep en geven een overzicht van de geschiedenis van de Ku Klux Klan.

1865: Ku Klux Klan ontstaat

De Ku Klux Klan wordt op 24 december opgericht door zes jonge mannen in het plaatsje Pulaksi in Tennessee. In het begin trekken ze alleen in lange gewaden en met maskers op door de straten om de inwoners de stuipen op het lijf te jagen en is het allemaal nog min of meer een lolletje.

1867-1870: De beweging groeit als kool

Onder leiding van de vroegere Zuidelijke generaal George W. Gordon groeit de Ku Klux Klan uit tot een enorme organisatie.

Als Klanlid ben je verplicht ervoor te strijden dat het volk van het Zuiden (lees: de blanken) zijn rechten terugkrijgt. De leden moeten zweren dat ze ‘aanhangers van het bewind van de blanke man’ zijn, en dat ze ‘tegen de emancipatie van de negers’ zijn.

De reorganisatie en de mystiek rond de Ku Klux Klan trekt duizenden gefrustreerde inwoners van de Zuidelijke Staten aan. In 1868 telt de organisatie 550.000 leden. 

De Ku Klux Klan groeide uit van een sociale club tot een goed geoliede machine. ’s Nachts trokken gemaskeerde ruiters eropuit om vrije zwarten en ‘nigger lovers’ een lesje te leren. Onschuldige gezinnen werden in hun woning overvallen, in elkaar geslagen en gelyncht.

1871-1873 - Wet tegen Ku Klux Clan aangenomen

Het Congres in Washington neemt de Ku Klux-wet aan, die een samenscholingsverbod voor gemaskerde mensen instelt en burgers de mogelijkheid geeft een zaak aan te spannen bij een federale rechtbank als ze gehinderd zijn bij de uitoefening van hun stemrecht.

Het leger wordt ingzet tegen de Klanleden, en binnen de kortste keren is er weinig meer over van de organisatie.

1915-1925 - Ku Klux Klan keert terug

Na 40 jaar afwezigheid keert de Ku Klux Klan terug, deze keer onder leiding van  William Joseph Simmon. De nieuwe Klanleider noemt zichzelf Imperial Wizard en begint met de bekende kruisverbrandingen (geïnspireerd door de film Birth of a Nation) en de witte gewaden.

De aanhang van de Ku Klux Klan groeit gestaag, en in 1924 bereikt het ledental maar liefst 4 miljoen. Wanneer de opvolger van Simmons, Grand Dragon D.C. Stephenson, een jaar later wegens moord in de gevangenis belandt, raakt de Klan in verval.

Jaren 1960 - Klan wordt tot leven gewekt

De derde bloeiperiode van de Ku Klux Klan hangt samen met de burgerrechtenbeweging met Martin Luther King en Malcolm X als boegbeelden. De Klan hervat de terreur van weleer met moorden op burgerrechtenactivisten.

De Ku Klux Klan vandaag

Vandaag de dag is de Ku Klux Klan grotendeels uiteengevallen in neonazistische splintergroeperingen die elkaar bestrijden. De Klan probeert zijn oude imago van brandende kruisen en witte gewaden af te schudden, en zelfs vrouwen en katholieken mogen lid worden. 

Volgens de organisatie Southern Poverty Law Center bestaan er op dit moment 160 actieve afdelingen van de Ku Klux Klan in de VS. Bekijk de interactieve kaart op volledige grootte

Bekijk ook ...