Knielen uit protest breidt zich uit – Martin Luther King bedacht het

VS: Onder de hashtag #takeaknee gaat op dit moment een campagne tegen rassendiscriminatie viraal. Maar de knielende houding die de aanhangers van de campagne aannemen is niet nieuw – Martin Luther King begon ermee in 1965.

Martin Luther King

In 1965 knielde Martin Luther King in Alabama o.a. uit protest over de arrestatie van 250 zwarte Amerikanen. In 2017 knielen American footballspelers tegen rassendiscriminatie.

© Getty Images

Het stond in alle Amerikaanse kranten toen de American footballspeler Colin Kaepernick in september 2016 voorafgaand aan een wedstrijd weigerde om te gaan staan toen het volkslied werd gespeeld, en in plaats daarvan neerknielde met zijn linkerelleboog op zijn linkerknie.

Later legde Kaepernick aan NFL.com, uit dat hij geen trots wilde betonen aan ‘de vlag van een land dat zwarte en andere mensen met een kleur onderdrukt’. Hij verwees onder andere naar het politiegeweld dat aan meerdere jonge zwarte mannen in de VS het leven heeft gekost.

Trump: footballspelers verdienen ontslag

Sindsdien hebben meerdere spelers Kaepernicks voorbeeld gevolgd, maar zijn protest kreeg pas echt vleugels toen de Amerikaanse president Donald Trump zich er op 22 september 2017 bij een verkiezingsbijeenkomst in de staat Alabama over uitsprak.

Onder groot applaus van de aanwezigen verklaarde Trump onder meer dat Kaepernick een klootzak was en dat footballspelers die geen respect betonen aan de Amerikaanse vlag, zouden moeten worden ontslagen.

Een dag later herhaalde hij dit standpunt nog eens op Twitter.

Protest breidt zich uit

Trumps commentaar en de daaropvolgende tweet werden door verschillende mensen geïnterpreteerd als een inperking van de vrijheid van meningsuiting van de spelers. In het weekend daarop volgden meerdere Amerikanen – zowel op als buiten het veld – het protest van Kaepernick.

Tijdens hetzelfde weekend weigerden 200 NFL-spelers bij wedstrijden het volkslied op de traditionele manier te zingen.

Ze knielden, vouwden hun handen of verschenen pas op het veld nadat de muziek was verstomd.

Op sociale media geven Amerikaanse burgers hun mening over de kwestie, onder andere met de hashtag #takeaknee, waarbij ze foto’s van zichzelf in knielende houding uploaden.

Ze doen dit uit protest tegen Trump en de rassenongelijkheid die volgens veel mensen nog steeds bestaat in de VS.

Martin Luther King knielde ook

Dat de demonstranten kiezen voor een geknield protest tegen racisme, is geen toeval.

Deze houding werd namelijk onder andere door de Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King ingezet bij demonstraties in Selma, Alabama in 1965, als onderdeel van een geweldloos protest.

Bernice King, dochter van Martin Luther King en directeur van het King Center in Atlanta, Georgia, mengde zich de dag na Trumps tweet in het debat.

Onder de hashtag #takeaknee plaatste ze een foto waarop haar vader knielde bij een demonstratie op 1 februari 1965.

Obama’s minister van Justitie spreekt zich uit

Haar bericht werd gevolgd door een tweet van Eric H. Holder Jr., minister van Justitie onder president Barack Obama, die schreef dat ‘het geknielde protest niet zonder precedent’ was. De tweet was rechtstreeks aan president Trump gericht.

Op het moment van schrijven is zijn bericht al meer dan 45.000 keer gedeeld.