Wikimedia Commons/ Wind Picture Archives/Shutterstock
John Smith Zuñiga map

Kaart van beroemde kapitein moet leiden naar eerste Engelse kolonie

Als hij het niet druk had met gered worden door Pocahontas, tekende kapitein John Smith kaarten van Noord-Amerika. Archeologen denken dat een ervan hen kan helpen een 400 jaar oud mysterie op te lossen.

Niet alleen liefhebbers van de Disney-film Pocahontas zijn fan van kapitein John Smith. Archeologen gebruiken nu een kopie van een door hem getekende kaart om de eerste Engelse nederzettingen in Amerika te vinden.

De Zuñiga map, zoals de kaart nu wordt genoemd, dateert uit 1608. Bij nadere bestudering ervan is een vlaggetje gevonden dat zou staan voor huizen bij het James Fort – de eerste Engelse kolonie in de Nieuwe Wereld.

Volgens Smith stonden er in 1608 ruim 50 huizen bij het James Fort, maar er is nog niets gevonden.

Uit onderzoek met georadar blijkt echter dat er wel iets in de grond zit, en in 2022 zijn bij opgravingen de resten van een Confederaal fort uit de Amerikaanse Burgeroorlog en een koloniaal fort uit 1617 gevonden. Medio 2023 zetten de archeologen het werk voort. Ze hopen het oorspronkelijke James Fort op te graven, dat John Smith mede heeft opgericht.

Details maken kaart bijzonder

We hebben nu alleen nog een Spaanse kopie van de kaart, en het is niet gek dat de Spanjaarden er interesse in hadden. Het is een van de eerste gedetailleerde kaarten van Noord-Amerika en bevat details als inheemse dorpen en de locatie van de Engelse kolonie Jamestown. Ook staat erop hoe het James Fort eruitzag.

Dat is informatie waar de Spanjaarden, die heel Amerika als hun grondgebied beschouwden, erg in geïnteresseerd waren.

John Smith Zuñiga map

De Zuñiga map uit 1608 is een Spaanse kopie van een Engelse kaart, waarschijnlijk getekend door kapitein John Smith.

© Houghton Mifflin Company