Geheime documenten over moord op John F. Kennedy worden openbaar

Complotdenkers wereldwijd hopen dat 3000 tot nu toe geheime documenten over de moord op John F. Kennedy nieuw licht zullen werpen op het 54 jaar oude raadsel.

Hoewel officiële onderzoeken tot de conclusie hebben geleid dat Lee Harvey Oswald de dader was van de moord op John F. Kennedy, was hij niet degene die de Amerikaanse president heeft doodgeschoten.

Zo luidt in ieder geval de bewering van complotdenkers wereldwijd, en in 2013 bleek uit een Gallup-peiling dat 61 procent van de Amerikanen gelooft dat de moord op John F. Kennedy onderdeel was van een samenzwering.

>> Hier lees je 11 van de meest voorkomende complottheorieën

Nu krijgt de hele wereld – misschien – nieuwe, interessante informatie over het raadsel.

Ex-president ondertekende wet

Op donderdag 26 oktober worden meer dan 3000 documenten over de moord op John F. Kennedy openbaar gemaakt.

Dat kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan op Twitter:

De openbaarmaking is geen initiatief van Trump, maar gebeurt op basis van een wet die in 1992 werd ondertekend door de toenmalige president George H.W. Bush.

Die wet bepaalde dat de geheime documenten over de moord op Kennedy na 25 jaar openbaar gemaakt moesten worden.

En die termijn verstrijkt op 26 oktober 2017.

Olie op het vuur

Er zijn al meer dan twee miljoen documenten over de moord vrijgegeven zonder dat dat nieuwe bewijzen heeft opgeleverd, maar volgens Philip Shenon, die een boek schreef over de commissie-Warren die de moord in 1964 onderzocht, zullen de nieuwe documenten olie op het vuur zijn voor complotdenkers.