Ritzau Scanpix, Shutterstock
valse herinneringen lead

Daarom geloven miljoenen mensen in verhalen over satanische pedofielen

In 1980 werd Amerika opgeschud door een boek over pedofiele satanisten op crèches en scholen. Hoewel er niets van overeind bleef, leeft de complottheorie voort. Die vormt nu de basis van de QAnon-beweging, waarvan aanhangers in 2021 het Amerikaanse Congres bestormden.

In 1980 verscheen Michelle Remembers. Het boek gaat over een 28-jarige vrouw die traumatische herinneringen uit haar jeugd had verdrongen, maar ze wist terug te krijgen met behulp van een nieuwe vorm van psychotherapie.

Michelle Smith vertelde onder meer dat ze op haar vijfde op een altaar was gelegd, terwijl pedofielen de duivel aanbaden en macabere rituelen opvoerden. In een duistere ruimte had een aantal volwassenen in zwarte gewaden witte kittens doodgebeten en het bloed uitgesmeerd. Een man sneed met een groot mes het lichaam van een baby open en liet de ingewanden op de kleine Michelle vallen, die het op een schreeuwen zette.

Michelles psychiater, de toegewijde katholiek Lawrence Pazder, geloofde Michelle op haar woord, en toen hij zijn bestseller over pedofiele satanisten publiceerde, werd een hele generatie Amerikanen als de dood voor occulte krachten.

Ook de politie geloofde Pazder en arresteerde honderden mensen wegens vermeende pedofilie.

The satanic panic, zoals het verschijnsel werd genoemd, woedde tien jaar vanaf het verschijnen van Michelle Remembers. En het is een schoolvoorbeeld van hoe media kritiekloos een verhaal omarmen omdat het veel lezers, kijkers en luisteraars oplevert.

Nu, meer dan 40 jaar later, werkt het verhaal uit Michelle Remembers nog door. De huidige QAnon-beweging heeft er veel van haar gedachtegoed aan ontleend, en de aanhangers hebben er een eigen draai aan gegeven.

Het is echter één groot verzinsel, door een psychiater met sturende vragen ontlokt aan een kwetsbare vrouw tijdens 600 uur van hypnotherapie.

valse herinneringen michelle remembers boek

Het boek Michelle Remembers leidde tot de ‘satanische paniek’ in de VS.

© Wikimedia Commons

Psychiater luistert graag naar meisjesstem

Michelle Smith vroeg in de zomer van 1976 de gerenommeerde psychiater Lawrence Pazder om hulp. Ze woonden in een plaatsje bij Victoria in de Canadese provincie British Columbia en kampte met depressie na een onvrijwillige abortus.

Pazder vermoedde dat het verdriet van zijn patiënt te wijten was aan trauma’s uit haar jeugd en begon haar uit te vragen. De psychiater bracht haar onder hypnose en probeerde haar terug te brengen naar haar jonge jaren.

valse herinneringen pizza schietpartij

Edgar M. Welch werd gearresteerd in de pizzeria Comet Ping Pong. Hij kreeg maar vier jaar cel omdat er niemand gewond raakte.

© Sathi Soma/AP/Ritzau Scanpix

Aanslag op pizzeria inspireerde QAnon

‘Nee, nee, neeeee! Help me! Is er dan niemand die me wil helpen?’ riep ze met het stemmetje van een meisje van vijf tijdens een van de langdurige hypnosesessies. Die stem bewees dat Pazder erin was geslaagd een poort te openen naar al het misbruik uit de jeugd van Michelle. Dacht hij.

Toen Michelle Smith na een paar uur terugkeerde naar het nu, twijfelde ze zelf aan de echtheid van haar herinneringen.

‘Ik moet het verzonnen hebben,’ zei ze.

Maar dr. Pazder hield vol dat ze de waarheid sprak – mogelijk omdat haar verhalen strookten met zijn christenfundamentalistische wereldbeeld, waarin Satan en hekserij echt bestaan, of wellicht zag hij gewoon een kans om rijk en beroemd te worden.

valse herinneringen protest

De QAnon-beweging is grotendeels gebaseerd op Michelle Remembers. De aanhangers krijgen ‘waarheden’ door van de anonieme persoon Q.

© Ritzau Scanpix

Pazder legde aan Michelle uit dat ze naar zijn oordeel in haar jeugd was misbruikt door haar moeder en haar satanische vrienden. Vier jaar lang ontfutselde de psychiater zijn gehypnotiseerde patiënt eindeloze horrorverhalen over seksueel misbruik en opsluiting in een kooi vol slangen.

Michelle vertelde ook met haar meisjesstem dat ze as had moeten eten en dat haar moeder haar in een oud graf op de begraafplaats had gegooid, om herboren te worden tijdens een satanisch ritueel.

In november 1980 publiceerden Pazder en Michelle samen het boek Michelle Remembers, en het contract met de uitgeverij zou nu ruim een miljoen euro waard zijn. Als gerenommeerd psychiater gaf Pazder het boek geloofwaardigheid mee, en de Amerikanen schrokken zich een hoedje. De satanische paniek was geboren.

Griezelfilms en Manson

Het boek sloeg in als een bom, want in de jaren daarvoor hadden andere publicaties de geesten rijp gemaakt voor het verhaal dat er duistere krachten opereerden in een verborgen wereld. In de woelige jaren 1970 ontstonden er allerlei nieuwe religies en sekten, en hoewel de meeste onschuldig waren, wekten ze bij veel mensen angstgevoelens op.

‘Ik ben de duivel.’ Charles Manson tijdens zijn proces in 1971

De sekten betrokken hun leden uit de christelijke kerken, maar veel Amerikanen associeerden ze ook met moordlustige types als Charles Manson. In 1969 had hij zijn volgelingen aangezet tot de moord op actrice Sharon Tate, de echtgenote van regisseur Roman Polanski.

De moord, met een mes, op de acht maanden zwangere Hollywoodster was zo bloedig dat de pers van een duivelse daad sprak. Tijdens een rechtszitting had Manson zelfs tegen de pers geroepen: ‘Ik ben de duivel!’

De horrorfilm The Exorcist uit 1973, over een 12-jarig meisje dat bezeten is van demonen, had tot belangstelling voor het bovennatuurlijke geleid, en vijf jaar later volgde een collectieve zelfmoord in de jungle van Guyana: de Amerikaanse prediker Jim Jones haalde 909 volgelingen over gif te drinken en hem te volgen in de dood.

En in de jaren 1970 keken Amerikaanse ouders met afgrijzen toe hoe hun kinderen zich in het zwart staken, zichzelf goth noemden en naar heavy metal luisterden.

Kranten schreven over het verminkte vee dat overal in de VS werd gevonden. Bij sommige kadavers ontbraken de bek, tong en uiers, en soms was het bloed verwijderd. Volgens de pers waren dit aanwijzingen voor satanische rituelen.

Voor velen vormde Michelle Remembers dan ook het definitieve bewijs dat er satanisten actief waren.

Het boek kreeg veel publiciteit, en de schrijvers werden beroemdheden. Het was een sappig verhaal voor de media, en veel plaatselijke kranten gingen op zoek naar aanwijzingen voor occulte activiteiten in hun omgeving.

Wat echter weinig aandacht kreeg, was het rapport van de Amerikaanse federale politie FBI, waarin de dienst vaststelde dat er in de jaren 1970 niet meer of minder koeien waren gestorven dan voorheen, en dat de verminkingen waarschijnlijk het werk van aaseters waren.

Michelle draagt teken van Satan

Miljoenen Amerikanen zaten te diep met hun neus in Michelle Remembers om het op te merken. Ze waren bijvoorbeeld gefascineerd door een passage waarin Michelle met andere kinderen oog in oog stond met Satan:

valse herinneringen judas priest

Judas Priest trad op in merkwaardige kostuums en zong nummers met duistere teksten. In de jaren 1990 baarde dit veel ouders zorgen.

© Paul Natkin/Getty Images

Satan sprak via heavy metal-muziek

‘“Kom, mijn kinderen, breng brandstof naar mijn vuur,” riep Satan. De kinderen haalden boeken en beten erin met hun scherpe tanden. De kinderen liepen naar Satans vuur en spuwden een mondvol papier uit. Ondertussen prevelde hij: “Vier keer acht is 28, dan begint de wereld te haten.”’

In het boek vertelde Michelle ook dat ze meer dan 80 nachten lang was gedwongen deel te nemen aan een satanisch ritueel op de Ross Bay-begraafplaats aan de rand van Victoria. Volgens het boek kwam er een eng wezen tevoorschijn uit een groot vuur.

Het wezen had hoorns en een vlammende staart die uitliep in een pijlpunt. Volgens dr. Pazder had Michelle Satan zelf gezien en had diens brandende staart rode plekken veroorzaakt, die nog zichtbaar waren op haar huid. Maar weinig mensen lazen de brief van een dermatoloog in een krant, die schreef dat de rode plekken waarschijnlijk te wijten waren aan overmatig zeepgebruik.

Het boek probeerde ook te verklaren waarom Michelle zo lang had gezwegen over het misbruik en pas op haar 28e naar een psychiater was gestapt.

VIDEO: Bekijk Michelle en dr. Pazder op de Amerikaanse tv

Video

Volgens Pazder kwam dat omdat Maria en de aartsengel Michaël het meisje hadden verlost van een lot erger dan de dood.

Om haar te beschermen hadden ze haar geheugen uitgewist, tot ze ouder was en met de herinneringen zou kunnen omgaan.

Na een tournee door de VS en optredens op radio en tv stond Pazder te boek als expert op het gebied van occulte misdaden. Hij werd in de arm genomen door de politie en sociale diensten om uit te leggen hoe je de tekenen van satanisch misbruik kon ontdekken. De psychiater sprak zelf van SRA (satanic ritual abuse).

Kind wijst Chuck Norris aan

In een vlaag van massahysterie gingen de Amerikaanse autoriteiten in de jaren 1980 op zoek naar aanwijzingen van de infiltratie van satanische groepen in kinderdagverblijven en lagere scholen. De toepassing van de zogeheten regressiehypnose van Pazder werd een ‘self­ful­fil­ling prophe­cy’, zoals een FBI-agent later zei.

Hoezeer het mis kon gaan als bange ouders en overijverige autoriteiten achter elke boom een satanist zagen, blijkt uit een zaak uit 1983. In dat jaar begon de tot dan toe langste en duurste rechtszaak van het land met een telefoontje.

valse herinneringen virginia mcmartin

Virginia McMartin was het gelijknamige kinderdagverblijf begonnen. Zij was een van de zeven die beschuldigd werden van satanisch misbruik van de kinderen.

© Wikimedia Commons

In tranen belde een moeder, Judy Johnson, naar de politie van Manhattan Beach, Californië. Haar zoontje van twee had verteld dat hij seksueel misbruikt was door een pedagoog op zijn crèche, de McMartin Preschool.

Moeder en zoon mochten naar het politiebureau komen, waar het jongetje de dader moest aanwijzen. Toen de politie hem foto’s liet zien van mannelijke medewerkers van de crèche en mensen die er niets mee te maken hadden, wees hij naar een foto van de acteur Chuck Norris.

Toch werd er huiszoeking verricht bij de pedagoog Ray Buckey, en op 7 september 1983 arresteerde de politie hem.

Om aan informatie te komen, schreef de politie 200 ouders aan die kinderen hadden of hadden gehad op de McMartin Preschool. Ze moesten hun kinderen ondervragen om erachter te komen of ze zelf waren misbruikt of mogelijk misbruik hadden gezien.

Ondertussen gonsde het van de geruchten in Californië. Judy Johnson betichtte de moeder van Ray Buckey ervan lid te zijn van een satanische sekte.

Ze zegde de kinderen beloningen toe als ze het ‘juiste’ antwoord gaven.

Ze baseerde die beschuldiging op het feit dat haar zoon zou hebben gezegd dat Buckeys moeder hem had gedwongen de onthoofding van een baby in een kerk bij te wonen.

Dat Judy Johnson aan paranoïde schizofrenie leed, maakte voor de geloofwaardigheid van de aantijgingen niet uit. De media slikten het verhaal als zoete koek.

Om de satanisten op het spoor te komen, verzocht de politie de sociaal werker Kee MacFarlane 400 jonge kinderen te verhoren. Dat was een opvallende keuze, want de autodidactisch psychotherapeute was lid van een organisatie die satanisch misbruik wilde bestrijden.

Kee MacFarlane was er dusdanig van overtuigd dat er een landelijk satanisch netwerk actief was dat ze dat onder ede herhaalde in een hoorzitting van het Congres. En in Californië kreeg ze de kans het te bewijzen.

Pedagogen offeren kinderen

Voordat het verhoor begon, vertelde MacFarlane de kinderen dat hun vriendjes al verteld hadden hoe ze misbruikt waren. En ze zegde hun beloningen toe als ze het ‘juiste’ antwoord gaven.

valse herinneringen rituele moord

De klopjacht op satanische pedofielen had trekjes van de absurde heksenvervolgingen van de middeleeuwen.

© Wikimedia Commons

In het begin ontkenden de meeste kinderen, maar ze bezweken al snel onder de psychologische druk van MacFarlane.

Sommige kinderen vertelden dat de pedagogen van McMartin konijnen hadden geofferd en dat ze hadden moeten toekijken hoe een baby werd opengesneden.

Ook waren er verhalen te horen over geheime tunnels onder de crèche, waar deze gruwelijke rituelen plaatsvonden, en vertelden kinderen dat er baby’s door de wc waren gespoeld. Kee MacFarlane geloofde ze op hun woord, zelfs als ze zeiden dat ze hadden gezien hoe de pedagogen in vliegende heksen waren veranderd.

MacFarlane concludeerde dat er in totaal maar liefst 384 kinderen waren misbruikt door satanisten op de McMartin Preschool.

Daarop spande de openbaar aanklager van Californië een zaak aan tegen zeven medewerkers. Het proces, dat door alle landelijke media op de voet werd gevolgd, nam een spectaculaire wending toen Michelle Smith en dr. Pazder naar Manhattan Beach kwamen om hun steun te betuigen aan de kinderen en hun ouders.

12.000 zaken rond satanische pedofilie werden onderzocht.

De advocaat van de medewerkers van de McMartin Preschool wees erop dat er geen tunnels waren aangetroffen tijdens het uitvoerige politieonderzoek, en dat de hele zaak absurd was: zo’n grootschalig misbruik had nooit jarenlang geheim kunnen blijven.

Getuige-deskundige Kee MacFarlane kon dat echter wel verklaren: de kinderen hadden hun herinneringen aan het misbruik verdrongen, net als Michelle Smith. De zaak was zo omvangrijk dat het proces jaren duurde.

Kinderen klagen hun ouders aan

Ondertussen doken er overal in de VS vergelijkbare zaken op. Duizenden volwassenen lieten zich behandelen en ontdekten met de methode van dr. Pazder plotseling dat ze waren misbruikt, bijvoorbeeld door hun satanische ouders. De ‘teruggehaalde herinneringen’ leidden niet alleen tot talloze rechtszaken, maar ook tot familieruzies, ontslagen en verstotingen.

Verdenkingen van ritueel satanisch misbruik in kinderdagverblijven verdeelden hele gemeenschappen. In Kern County in Californië openden medewerkers van de sociale dienst een klopjacht op satanisten na het lezen van Michelle Remembers.

Al snel waren er getuigenverklaringen van kinderen over marteling, prostitutie en kinderporno. In 1986 deed de rechter uitspraak: 26 verdachten uit Kern County kregen in totaal 1000 jaar celstraf. Eén echtpaar werd alleen al veroordeeld tot 240 jaar.

Alle zaken rond satanische pedofilie hadden één ding gemeen: de aanklagers kwamen nooit met tastbare bewijzen op de proppen. De vonnissen werden uitsluitend geveld op basis van twijfelachtige verklaringen van kinderen, die sterk leken op de verhalen uit Michelle Remembers.

Volgens sommigen bewees dat juist dat de kinderen de waarheid spraken: goed georganiseerde satanische groepen voerden natuurlijk in het hele land dezelfde rituelen uit. Critici wezen er echter op dat het ook mogelijk was dat de verklaringen zo sterk op elkaar leken omdat ‘experts’ het boek gelezen hadden en de kinderen woorden in de mond hadden gelegd.

Alle bezwaren verdronken echter in de mediahysterie, en kritische politieagenten, onderwijzers en psychologen kwamen zelf in het beklaagdenbankje.

VIDEO: Oprah Winfrey interviewt leden van ‘heksenfamilies’ (1989)

Video

In 1990 kwam er eindelijk een einde aan het marathonproces tegen de medewerkers van de McMartin Preschool. Alle beschuldigden werden vrijgesproken. Hoofdverdachte Ray Buckey had op dat moment meer dan vijf jaar in voorlopige hechtenis doorgebracht.

Twee jaar later droeg de FBI agent Kenneth Lanning op te onderzoeken hoe concreet de dreiging van het satanisme was.

Lanning concludeerde dat satanische pedofielen niet bestonden, maar ontsproten waren aan een massahysterie. Hij gaf vooral de ‘experts’ de schuld die conferenties belegden om hun kennis over ritueel satanisch misbruik te delen: politieagenten, predikanten, pedagogen en sociaal werkers.

Ze leverden nooit bewijs voor hun beweringen, maar verwezen slechts naar Michelle Remembers. Evenmin publiceerden ze wetenschappelijke artikelen in erkende tijdschriften.

valse herinneringen procter and gamble logo

Een fundamentalistische christen zag het getal 666 in de krullen op het logo.

© Shutterstock

Concern verandert logo door hysterie

Voor Lanning was de interessantste vraag echter waarom hoogopgeleide mensen hun kritische denkvermogen geheel hadden uitgeschakeld. Hij zei er zelf over:

‘Ongeacht intelligentie en opleiding, en vaak in strijd met het gezond verstand en bewijzen van het tegendeel, kiezen mensen ervoor om te geloven wat ze willen geloven.’

Boek is pure fantasie

Twee jaar later namen onderzoekers van de University of California maar liefst 12.000 vermeende gevallen van SRA uit de jaren 1980 en 1990 door. Ze vonden geen concrete bewijzen voor een landelijk satanisch complot.

Het viel de onderzoekers op dat er nog geen 100 getuigen-deskundigen betrokken waren geweest bij alle processen. Eentje had zelfs in honderden zaken getuigd.

Twee journalisten durfden Michelle Remembers nu kritisch onder de loep te nemen. Op zoek naar bevestiging van de verhalen spraken ze met familieleden van Michelle Smith.

Haar vader en zussen wezen het boek meteen van de hand als pure fantasie. Dat gold ook voor buren, docenten en klasgenoten.

valse herinneringen michelle smith dr pazder

Pazder en Smith hielden koppig vol dat hun boek de waarheid bevatte over demonische krachten in de VS.

© Keith Beaty/Getty Images

Psychiater trouwde met patiënt

In het boek vertelde Michelle over een moord die satanisten op een verkeersongeluk lieten lijken, maar hoewel verkeersdoden altijd groot nieuws waren in plaatselijke kranten, was er geen enkel artikel te vinden over het verkoolde lichaam in een brandende auto dat Michelle als kind had gezien.

De journalisten trokken ook Michelles schoolverzuim na. Er waren geen aanwijzingen dat ze 80 dagen had gespijbeld – de duur van de vermeende heksensabbat in Victoria.

Halverwege de jaren 1990 luwde de satanische paniek. Het was inmiddels duidelijk dat Pazder met zijn regressiehypnose en sturende vragen geen echte, maar valse herinneringen opriep.

Zelfs Pazder zelf begon bakzeil te halen, hoewel hij zijn theorie nooit helemaal opgaf. De hysterie had echter zulke vormen aangenomen dat miljoenen Amerikanen volhardden in het geloof in een goed georganiseerde satanische cultus.

VIDEO: Dr. Pazder haalt bakzeil als zijn theorie in twijfel wordt getrokken.

Video

Ook de vrijlating van de veroordeelden uit Kern County begin 21e eeuw, met hoge schadevergoedingen, bracht daar geen verandering in.

56 miljoen mensen vrezen satanisten

Toen het internet en sociale media vanaf de jaren 2000 oprukten in de VS, werd de angst voor de satanische cultus weer aangewakkerd. In blogs, op websites en op Facebook vonden aanhangers elkaar, en er ontstonden nog veel vergezochtere theorieën, die miljoenen mensen bereikten.

Tijdens de verkiezingscampagne tussen Donald Trump en Hillary Clinton in 2015 en 2016 deed er een complottheorie de ronde dat Clinton de leider was van een kring van pedofiele Democratische politici. Deze lastercampagne tegen de voormalige first lady en minister van Buitenlandse Zaken droeg bij aan haar verlies.

De afgelopen jaren is vooral in kringen van de zogeheten QAnon-beweging de complottheorie te horen dat de wereld geregeerd wordt door een organisatie van satanische pedofielen.

valse herinneringen bestorming capitol

Aanhangers van de complottheorie QAnon waren betrokken bij de bestorming van het Congres na de nederlaag van Trump.

© Wikimedia Commons

Nadat Trump in 2020 de presidentsverkiezingen van Joe Biden had verloren, namen veel QAnon-aanhangers deel aan de bestorming van het Congres op 6 januari 2021. Zeker 34 van hen zijn strafrechtelijk vervolgd.

De bizarre complottheorie zit in de lift. 14 procent van de Amerikanen geloofde in maart 2021 in QAnon. Een half later later was dat al 17 procent, zo bleek uit een onderzoek van de onafhankelijke Amerikaanse denktank Public Religion Research Institute (PRRI). Die 17 procent komt overeen met maar liefst 56 miljoen Amerikanen.

Onderzoeker Michael Barkun geeft in zijn boek A Culture of Conspiracy een verklaring voor de populariteit van QAnon:

‘Complottheorieën bieden mensen een wereld die betekenisvol is in plaats van willekeurig. Gebeurtenissen vinden niet toevallig plaats. De duidelijke identificatie van het kwaad geeft aanhangers een tastbare vijand om tegen te strijden en maakt hun leven zinvol.’

valse herinneringen marjorie taylor greene

Marjorie Taylor Greene werd in 2021 in het Huis van Afgevaardigden gekozen. Ze hangt QAnon en andere complottheorieën aan, bijvoorbeeld dat Amerikaanse politici samenzwoeren om de aanslag op het World Trade Center in 2001 in scène te zetten.

© House Creative Services/Wikimedia Commons

Ook politici omarmen QAnon, al of niet omdat dat stemmen oplevert. Een van hen is de Republikeinse Marjorie Taylor Greene, die ervan overtuigd zegt te zijn dat Satan zelf in het oor fluistert van vrouwen die een abortus laten uitvoeren.

Tijdens hoorzittingen in het Congres na de ongeregeldheden in januari 2021 deelde ze op sociale media een foto van een man die als duivel was verkleed. De uiterst rechtse politica voegde eraan toe:

‘Ze kennen hem allemaal, ze houden allemaal van hem, en sommigen aanbidden hem zelfs.’