Public Domain

Beluister de historische opnamen: onderzoekers hebben uitgestorven indianentalen gedigitaliseerd

Sinds 2015 zijn Amerikaanse onderzoekers bezig om 100 jaar oude geluidsopnamen van diverse oorspronkelijke bevolkingsgroepen van de VS te digitaliseren en restaureren. Een aantal van die opnamen is nu openbaar gemaakt.

‘Er zijn geen ouderen meer die de liederen voor ons kunnen zingen. Dit is de enige manier waarop we ze kunnen horen.’

Dat zegt de jonge Amerikaan Louis Trevino in een video op de website van de University of California, Berkeley.

Trevino’s roots liggen in de Amerikaanse indianenstam Rumsen, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Californië.

Er is niemand meer over die de taal van deze stam vloeiend kan spreken, en daarom verwijst Trevino naar een project van onderzoekers aan deze universiteit.

Sinds 2015 zijn de onderzoekers bezig om geluidsopnamen van ruim 2700 wasrollen over te zetten op de computer, onder andere om de inhoud van de wasrollen te bewaren nu deze dreigen te vergaan.

Video

Antropologen vereeuwigden stemmen

Begin 20e eeuw hebben antropologen en taalwetenschappers zo’n 100 uur aan geluidsopnamen van Amerikaanse talen verzameld.

Het zijn voor een groot deel opnamen van indianentalen en -liederen, en in zeven gevallen bevat het archief van de universiteit de enige opnamen van een inmiddels uitgestorven taal.

De geluidsfragmenten zijn destijds opgenomen met een fonograaf – de voorloper van de grammofoon – die geluid opsloeg op wasrollen.

De wasrollen staan echter bloot aan de tand des tijds, en daarom moesten de onderzoekers speciale optische scanningtechnologie gebruiken om de opgenomen stemmen te kunnen beluisteren.

Geluiden worden toegankelijk

Het onderzoeksteam hecht er belang aan dat de vele opnamen niet verloren gaan.

‘Als je geïnteresseerd bent in wat het betekent om Amerikaan te zijn, ben je denk ik ook geïnteresseerd in de vele culturen waaruit de VS bestaat,’ aldus de linguïst Andrew Garrett, die meewerkte aan het project.

Het project loopt tot de zomer van 2018, en de universiteit meldt op haar website dat de collectie ter beschikking wordt gesteld aan het publiek.

LEES OOK: De 10 beroemdste indianenstammen