unmsm.edu.pe

Barbaars ritueel: graf van edelman zat vol kleine kinderen

Archeologen waren in shock na deze ontdekking in Zuid-Amerika. Een edelman kreeg niet alleen eten, maar ook kinderen mee in het graf.

In november 2021 vonden archeologen zes gemummificeerde kinderen in Cajamarquilla in Peru, 160 kilometer van de kust. Onderzoek heeft uitgewezen dat de zes kinderen waarschijnlijk geofferd zijn.

In het graf, dat tussen de 1000 en 1200 jaar oud is, lag namelijk ook het lichaam van een 35-40 jaar oude man uit de zogeheten Limacultuur. Samen met de Nazca en de Moche vormden de Lima de dominante cultuur in Peru, vlak voor het Incarijk.

De archeologen vermoeden daarom dat de man een belangrijke persoon was in de stad Cajamarquilla, die destijds zo’n 10.000 à 20.000 inwoners had. De man werd te ruste gelegd in een graf vol met potten met geofferde dieren, en zes natuurlijk gemummificeerde kinderen.

‘Volgens onze huidige hypothese werden de kinderen geofferd om de mummie naar de onderwereld te begeleiden,’ vertelt acheoloog Pieter van Dalen Luna, die de opgraving leidt.

De kinderarmpjes en -benen waren vastgebonden. Door de gortdroge grond van Peru zijn ze gemummificeerd.

© unmsm.edu.pe

Oudste vondst in Peru

De archeologen weten nog niet hoe de kinderen zijn gestorven, maar ze werden in zakken gemummificeerd. Door het touw eromheen lagen de kinderen in de foetushouding.

Er zijn in Zuid-Amerika bij opgravingen uit de Incatijd al talloze kindermummies aangetroffen, maar deze kinderen uit Cajamarquilla zijn de oudste mensenoffers die in Peru zijn gevonden.