Raulhdxtrejo
Schedelmuur Azteken

Azteekse schedelmuur zit vol vrouwen

Tot nu toe dachten wetenschappers dat de enorme Azteekse schedelmuur in de hoofdstad Tenochtitlan vooral geofferde mannelijke krijgerschedels bevatte. Maar nieuw onderzoek schetst een macaberder beeld.

Tussen 1486 en 1502 liet de Azteekse keizer Ahuitzotl een macaber bouwwerk neerzetten bij de Templo Mayor in de hoofdstad Tenochtitlan: een muur van honderden schedels, doorboord met palen zodat ze op verschillende niveaus konden uitkijken over de tempelbezoekers.

Maar van wie waren de schedels? Onder het bewind van Ahuitzotl werden een aantal naburige Azteekse koninkrijken verslagen en veroverd – waaronder de Mixteken en Zapoteken. Historici namen tot voor kort aan dat de schedels van gevangengenomen mannelijke krijgers van de twee rivaliserende rijken waren.

Na nieuw onderzoek van archeoloog Raúl Barrera Rodríguez naar de schedels blijkt echter maar liefst 38 procent van de 655 exemplaren van een vrouw te zijn geweest.

Mogelijk verwijzing naar bloedige geboorte

Volgens Rodríguez is dat geen toeval. De tempel was namelijk onder meer gewijd aan de god Huitzilopochtli.

Volgens de Azteekse mythologie werd Huitzilopochtli niet geboren, maar sprong hij uit de schoot van zijn moeder en doodde hij de godin Coyolxauhqui, die op het punt stond zijn moeder te doden, boven op een berg. Huitzilopochtl smeet de dode godin van de berg af, en volgens Rodríguez hebben de Azteken mogelijk honderden vrouwen ritueel geofferd en hun schedels uitgestald aan de voet van de tempel om deze vertelling te symboliseren.

Azteekse schedelmuur tekening

Uit de onderzoeken bleek ook dat twee procent van de 655 schedels in de macabere muur van baby’s moet zijn geweest.

© Public Domain