Aardbeving in Mexico brengt enorme slangenkop aan het licht

Archeologen stonden versteld toen er onder een universiteit plotseling een stenen slangenkop opdook. Het enorme Azteekse beeld lag in de modder en heeft daardoor 80 procent van zijn kleuren behouden.

Quetzalcoatl, slangenkop, Mexico

De kleuren van de 1,2 ton wegende slangenkop zijn goed bewaard gebleven, al is hij ruim 500 jaar oud.

© INAH

Op 19 september 2022 werd Mexico-Stad getroffen door een aardbeving. En onlangs publiceerde het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) beelden van een enorme stenen slangenkop, die na de beving tevoorschijn kwam.

De slangenkop weegt 1,2 ton, is 1,8 meter lang en werd tussen 1325 en 1521 door de Azteken gemaakt.

Het beeld maakte vermoedelijk deel uit van de decoratie van een tempel en symboliseerde de slangengod Quetzalcoatl. Quetzalcoatl is half slang, half vogel en werd meestal afgebeeld met een gevederd hoofd. Dit beeld heeft merkwaardig genoeg echter geen veren, maar schubben, net als een normale slang.

De slangenkop werd na de beving gevonden onder een universiteitsgebouw. Scheuren in de grond voerden het grondwater en de laag modder af die het beeld ruim 500 jaar hadden bedekt.

Traag proces moet kleuren redden

De archeologen hebben geluk dat het beeld in de modder lag, want hierdoor is het extreem goed bewaard gebleven. Na een analyse concludeerde het INAH dat 80 procent van de oorspronkelijke kleuren nog zichtbaar is.

Maar de verf, die de Azteken maakten van mineralen en planten, is kwetsbaar, en om de kleuren te behouden is geduld nodig. De verandering van milieu na 500 jaar kan grote schade aanrichten: ‘Ons doel is om de slangenkop langzaam het vocht te laten afgeven dat zich in de steen heeft opgehoopt,’ zeggen experts van het INAH.

‘Als we te snel te werk gaan, kan er kleurverlies optreden en zou het stenen beeld kunnen barsten of kristalliseren,’ leggen de experts uit.

Er is een speciale ontvochtigingskamer ingericht, waar de slangenkop maandenlang zal verblijven terwijl de kleuren geleidelijk worden geconserveerd en alles wordt geanalyseerd.