5 wilde weetjes over Trump en Hillary

De een zat op de militaire academie en liet zijn eigen bordspel maken. De ander wilde astronaut worden en werd gevolgd door de FBI. Hier zijn vijf feiten over het kleurrijke verleden van de twee Amerikaanse presidentskandidaten.

Beide presidentskandidaten hebben een bont verleden.

© Wikimedia

Donald Trump

1959: Militaire academie

Donald Trump was een agressief kind. Hij stond erom bekend dat hij op kinderpartijtjes met verjaardagstaarten gooide, en bezorgde ooit een leraar een blauw oog. Als tiener was hij zo onhandelbaar dat zijn ouders hem naar de militaire academie stuurden in de hoop dat die hem in het gareel kon krijgen.

Donald Trump ging van 1959 tot 1964 naar een internaat, de New York Military Academy.

© Wikimedia

1989: Het bordspel Trump

In 1989 maakte Donald Trump naam in de Amerikaanse zakenwereld en in medialand. Zijn succes werd vervat in een bordspel, waarmee je Trumps weg naar de top kon naspelen en waarbij het kleinste bankbiljet een briefje van 10 miljoen dollar moest voorstellen. Het Bordspel Trump flopte totaal.

1999: Miljonairsbelasting

Geloof het of niet, maar in 1999 stelde Donald Trump een soort miljonairsbelasting voor in de vorm van een eenmalige heffing, die in één klap de staatsschuld van de VS moest inlossen. Van alle Amerikanen met een vermogen van meer dan 10 miljoen dollar zou eenmalig 14,25% worden geïnd. Dit zou de staat alleen aan rente al 200 miljoen dollar per jaar opleveren en 5,7 biljoen dollar aan inkomsten. Het voorstel werd niet aangenomen.

2004: Tv-show

The Apprentice was een realityshow waarbij de deelnemers streden om een baan bij Donald Trump. Trump zelf speelde voor jury en bepaalde welke deelnemers werden aangenomen of ontslagen. De show werd een enorm succes en was zes seizoenen lang te zien. Zelf verdiende Donald Trump 375.000 dollar per aflevering, plus massa's schermtijd.

De show The Apprentice was een enorm succes.

© Wikimedia

2006: Trump Vodka

Donald Trump lanceerde in 2007 zijn eigen wodka, Trump Vodka. Hij drinkt zelf niet – naar verluidt omdat zijn broer overleed als gevolg van alcoholgebruik – maar verklaarde dat de wodka 'een geweldig product met een prachtige verpakking' was. De wodka verkocht echter slecht en werd een groot fiasco.

Hillary Clinton

1961: Astronaut

Op 13-jarige leeftijd droomde Hillary Clinton ervan om astronaut te worden. John F. Kennedy had namelijk aangekondigd dat de VS de eerste Amerikaan binnen tien jaar naar de maan zou brengen, en daar had Hillary wel oren naar. Maar toen ze een brief naar NASA schreef en vroeg hoe je astronaut werd, kwam ze van een koude kermis thuis. Vrouwen kunnen geen astronaut worden, schreef NASA terug.

1964: Republikein

Hillary Clinton begon haar politieke loopbaan als republikein en maakte in 1964 deel uit van de verkiezingscampagne van de republikeinse presidentskandidaat Barry Goldwater. Maar vanwege de Vietnamoorlog, de Burgerrechtenbeweging in de VS en andere kwesties veranderde ze van politieke kleur, en in 1968 sloot ze zich aan bij de Democraten.

1980: Naamsverandering

Hillary Clinton werd geboren als Hillary Rodham. Ze behield haar eigen achternaam toen ze trouwde met Bill Clinton, maar dit werd een probleem toen hij gouverneur in Arkansas wilde worden. De kiezers interpreteerden de verschillende achternamen van Hillary en Bill namelijk als teken van een echtelijke crisis. Hillary nam de achternaam van haar man aan om zijn kansen op een verkiezingsoverwinning te vergroten.

1996: Vingerafdrukken voor de FBI

Hillary en Bill Clinton vormen het enige presidentiële paar dat vingerafdrukken moest afstaan aan de FBI. Halverwege de jaren 1990 leek het er namelijk op dat het echtpaar Clinton zich illegaal toegang had verschaft tot de documenten van de FBI. Ze werden allebei vrijgesproken, al doken er later FBI-documenten bij hen thuis op. Met vingerafdrukken van Hillary Clinton.

Toen Bill Clinton president was, stelde de FBI een onderzoek in naar Hillary Clinton.

© Wikimedia

1997: Grammy

Hillary Clinton ontving in 1997 een Grammy Award, een Amerikaanse muziekprijs, in de categorie 'best spoken word album'. De prijs werd haar toegekend voor het inspreken van haar eigen boek, It Takes a Village, over de rechten van kinderen in de VS.