Werd Jezus echt in een stal geboren?

Werd het kindeke Jezus echt in een stal door Maria ter wereld gebracht?

Volgens het kerstevangelie moesten Jozef en Maria hun toevlucht zoeken in een stal toen ze in Bethlehem aankwamen, omdat de herberg vol was.

Was er überhaupt een herberg?

Historici betwijfelen of er in die tijd wel een herberg was in Bethlehem.

Het was een erg klein stadje zonder betekenis voor de handel, dus er was waarschijnlijk geen reden om een herberg te hebben, ook omdat het maar een paar kilometer naar het grote Jeruzalem was.

Een rustplaats buiten de stad

Maar we worden wijzer van het Oud-Griekse origineel van het Evangelie volgens Lucas. Hier wordt niet van een herberg gesproken, maar van "kataluma", een plaats om te rusten.

Rustplaatsen kwamen in de oudheid vaak voor bij kleine stadjes in het Midden-Oosten, en lagen vaak iets buiten de stad, dicht bij een waterbron. Ze waren soms overdekt, wellicht met een grote tent zoals bij de bedoeïenen. Het kan ook alleen een plek zonder rotsen en stenen geweest zijn, waar de reizenden zelf een kamp voor de nacht konden bouwen.

Werd Jezus in een spelonk geboren?

Toen de Romeinse keizer Augustus een volkstelling liet doen, waren er zeker een aantal gasten in de kataluma van Bethlehem. De Romeinse bezettingsmacht had namelijk bepaald dat elke mannelijke burger met zijn gezin naar zijn geboorteplaats moest reizen.

Toen de weeën begonnen, hadden Jozef en Maria waarschijnlijk behoefte aan privacy en trokken ze zich terug in een van de vele spelonken. Deze spelonken werden tot niet zo lang geleden gebruikt om dieren te huisvesten voor de nacht. Ze boden bescherming tegen de kou en wind van een decembernacht.