Wat heeft Sinterklaas met Germaanse mythologie te maken?

Het is bekend dat de Sinterklaas van de lage landen is geïnspireerd op Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Odin op zijn achtbenige paard Sleipnir. Stond Odin aan de basis van Sinterklaas?

De meeste mensen weten dat Sinterklaas niet echt uit Spanje komt, zoals de traditie wil. Sint-Nicolaas was de bisschop van Myra, een stad in het huidige Turkije, die bekendstond om haar gulheid en vrijgevigheid. Er zijn echter ook enkele aspecten van het Sinterklaasfeest en de figuur Sinterklaas zelf die teruggaan op veel oudere, Germaanse tradities.

Geïnspireerd op Odin

Naast Nicolaas van Myra lijkt de Noordse oppergod Odin (of Wodan) een inspiratiebron voor Sinterklaas geweest te zijn. Odin bezat het achtbenige paard Sleipnir, waarop hij door de hemel reed. Sinterklaas rijdt op zijn schimmel over de daken.

Bovendien wordt Odin meestal afgebeeld met een lange, witte baard, net als Sinterklaas - en is hij de god van de dichtkunst.

Zwarte Piet

Ook Zwarte Piet vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de mythen rond Odin: zijn twee raven Huginn en Muninn vliegen dagelijks over de wereld, en keren aan het eind van de dag terug om verslag uit te brengen aan Odin. Zo vertellen Zwarte Pieten Sinterklaas over goede en stoute kinderen.

Er zijn nog meer Germaanse mythologische figuren die overeenkomsten vertonen met Sinterklaas of Zwarte Piet.

Grýla, een vrouwelijk monster dat in de IJslandse bergen leeft, werd traditioneel in IJsland gebruikt om kinderen schrik aan te jagen - net als Sinterklaas. Ze zou voor kerst uit de bergen komen om stoute kinderen in een zak te stoppen en op te eten. Haar 13 kinderen, de Jólasveinar (kerstjongens), joegen vroeger ook kinderen de stuipen op het lijf, maar stoppen nu cadeautjes in schoenen die IJslandse kinderen vanaf 12 dagen voor kerst voor het raam zetten.