Zij gaven de dranken hun naam

Achter de namen van bekende alcoholische versnaperingen gaan piraten en andere kleurrijke figuren schuil. Dit is het verhaal van vijf van de bekendste.

1. Johnnie Walker

De Schotse whisky is genoemd naar de maker. Johnnie Walker erfde in 1819 een fonds van zijn vader dat geïnvesteerd was in een kruidenierszaak in de plaats Kilmarnock.

Walker deed goede zaken, en na een paar jaar besloot hij ook een whisky te gaan verkopen, die hij Walker's Kilmarnock Whisky noemde. Maar de zoon van Walker, Alexander, zette de whisky van zijn vader pas echt op de kaart en maakte hem wereldberoemd.

Alexander was een expert op het gebied van theeproductie en gebruikte deze kennis om een whisky met precies de juiste smaak te ontwikkelen. De drank kreeg de naam Old Highland Whisky, later omgedoopt in het bekende Johnnie Walker Black Label.

2. Captain Morgan

Het wellicht bekendste merk rum is genoemd naar Henry Morgan (ca. 1635-1688), die bekendstond als een van de wreedste piraten van de 17e eeuw.

De Britse piratenkapitein overviel met zijn mannen talloze Spaanse schepen in het Caribisch gebied. Hij ontvoerde Spanjaarden op Cuba, plunderde nederzettingen langs de Mexicaanse kust en in 1670 voerde hij met 2000 man de grootste piratenaanval uit de geschiedenis uit: de verovering van Panama-Stad.

Morgan trouwde met zijn nicht en werd na de vrede tussen Spanje en Engeland in 1671 gouverneur van Jamaica.

Een houtsnede uit de 17e eeuw met Sir Henry Morgan.

© Alexandre Exquemelin, 1684, Wikipedia

3. Jack Daniel

De producent van de beroemde whisky had een kort lontje. Zijn familie emigreerde begin 19e eeuw van Wales naar de VS, en al op zijn tiende destilleerde Jasper Newton 'Jack' Daniel zijn eerste whisky in Tennessee. Maar zijn temperament werd de veelbelovende whiskymaker fataal.

Op een ochtend in 1911 arriveerde Daniel bij zijn destilleerderij. Maar hij kreeg de kluis niet open, en werd daar zo woedend over dat hij met al zijn kracht tegen de zware metalen brandkast schopte.

De kortaangebonden whiskymaker liep hierbij een ontsteking aan zijn teen op, die tot een dodelijke bloedvergiftiging leidde.

Voor zijn dood droeg Daniel zijn bedrijf over aan zijn leef Lem Motlow, wiens naam vandaag de dag ook op de fles staat.

4. Jose Cuervo

Dankzij de koning van Spanje is Jose Cuervo uitgegroeid tot de bestverkopende tequila ter wereld.

In 1758 schonk Ferdinand VI een stuk grond aan Jose Antonio de Cuervo om er de plant agave te verbouwen. De kersverse grondbezitter richtte de plantage Taberna de Cuervo op en kreeg al snel het idee om tequila van de plant te maken.

Cuervo mocht zijn drank echter niet aan de man brengen, want pas in 1795 gaf de koning toestemming voor de verkoop van tequila. De erfgenamen van Cuervo voeren er wel bij.

De succesvolle Jose-Cuervo-tequila wordt geproduceerd op agaveplanten, die nog altijd met de hand worden geoogst. Hier zie je een medewerker van een van de Mexicaanse stokerijen (2013).

© Shutterstock

5. Jim Beam

Jim Beam is niet genoemd naar de grondlegger, maar naar de man die het whiskymerk nieuw leven inblies.

De eerste Beam-whisky werd eind 18e eeuw gemaakt en verkocht door Jacob Beam, en meer dan 100 jaar produceerden hij en zijn nakomelingen de drank.

Maar toen zijn kleinzoon James 'Jim' Beam de zaak overnam, sloeg de crisis toe. Het was 1920, en in de VS was de drooglegging ingevoerd.

James Beam liet het zich niet uit het veld slaan. In 1933, toen er weer alcohol verkocht mocht worden, bouwde hij de destilleerderij opnieuw op en kwam er een whisky op de markt die genoemd was naar de nieuwe eigenaar.

Kun je ook geen genoeg krijgen van de achtergronden van alcohol? Ga dan hier mee op reis door de wonderlijke wereld van de drank.