Zedige huisvrouwen waren dol op seks

Opvallend historisch onderzoek over de houding tegenover seks in de VS in de 19e eeuw toont aan dat de vrouwen lang zo preuts niet waren als men beweert.

Victoriaanse vrouwen moesten deugdzaam zijn. Achter de voordeur was de realiteit anders.

Hoewel Amerika in de 19e eeuw elke gedachte aan vrouwelijke seksualiteit ten zeerste afkeurde, dachten de vrouwen zelf veel liberaler.

Een uniek onderzoek dat de arts Celia Mosher tussen 1892 en 1920 uitvoerde, toont dat aan. Zij haalde 45 victoriaanse vrouwen over om een vragenlijst in te vullen over hun ervaringen met erotiek.

Gemeenschap ‘vervolmaakt de spirituele verbintenis’, zegt een vrouw op de vraag naar haar houding tegenover seks. Een ander zegt dat zij en haar man genieten van ‘seks om de seks. Wij verlangen ernaar en missen het geestelijk.’

Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwen vóór het huwelijk vrijwel niets wisten over seks, maar de meerderheid van de getrouwde vrouwen verklaarde dat seks prettig was. Ondanks de heersende moraal gaven 35 vrouwen toe zin te hebben in seks. En 24 erkenden er dat genot de voornaamste reden voor seksueel verkeer was.

Mosher besteedde haar leven aan het afrekenen met het Victoriaanse vrouwenideaal.