Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix
Louise Brown

Wie was de eerste reageerbuisbaby?

Op 25 juli 1978 wacht een grote groep journalisten bij een ziekenhuis in Manchester op een geboorte waar bijzonder naar is uitgekeken. Een paar uur later schrijft de pasgeboren Louise Brown geschiedenis.

Terwijl op 25 juli 1978 de avond valt over Manchester, heeft de media zich verzameld voor het Royal Oldham Hospital.

Verslaggevers uit onder meer de VS en Japan zijn naar Engeland gekomen en wachten nu vol spanning op babynieuws. Volgens het tijdschrift TIME is er ‘sinds 2000 jaar niet meer zo naar een geboorte uitgekeken als naar deze’.

In het ziekenhuis ligt de 31-jarige Lesley Brown, en zij is al net zo gespannen. Over een paar uur gaat hopelijk haar grootste wens in vervulling.

Lesley en haar man John probeerden al bijna 10 jaar zwanger te worden, maar dit lukte niet doordat haar eileiders geblokkeerd waren.

In 1977 kwamen ze in contact met de onderzoekers Patrick Steptoe en Robert Edwards. Zij experimenteerden al 10 jaar met het bevruchten van eicellen buiten de baarmoeder, om daarna de eicel terug te plaatsen.

Ze hadden dit al bij 282 vrouwen gedaan, maar geen van hen had een levende baby gebaard.

Meisje was ‘medische doorbraak’

Even voor middernacht kwam het verlossende nieuws: Lesley Brown had een gezonde dochter gekregen, Louise. Daarmee was ze het middelpunt van ‘de opvallendste medische doorbraak van de 20e eeuw’.

De ouders waren dolgelukkig, maar er klonk ook kritiek. Religieuze groeperingen vonden dat de onderzoekers voor God speelden, en andere wetenschappers noemden de ontwikkeling een hellend vlak.

Maar Louise bracht haar familie veel blijdschap, en ze werd zelfs zo close met de twee wetenschappers dat ze hen als haar opa’s zag.

Inmiddels leidt ze een ‘heel normaal leven’, en ze heeft zelf op natuurlijke wijze kinderen gekregen.

Sinds Louises geboorte in 1978 zijn meer dan zes miljoen kinderen op dezelfde manier verwekt.

Louise Brown

De kleine Louise was vanaf haar geboorte wereldberoemd, en de media bleven haar nauwgezet volgen. Op de foto is ze twee – nu is ze 45.

© Bridgeman Art Library/Ritzau Scanpix