Wetswijziging: IJslanders mogen Spaanse toeristen niet meer doden

400 jaar lang was er in IJsland een wet van kracht die de bevolking toestemming gaf om Basken straffeloos te doden. Nu de wet is ingetrokken, kunnen Baskische toeristen weer zonder gevaar voor eigen leven naar IJsland.

Reislustige Basken die nog niet levensmoe zijn, kunnen weer met een gerust hart naar IJsland. Maar wellicht doen ze er goed aan zich niet zo uit te dossen als hun landgenoten op de foto, die genomen is tijdens een Baskisch carnaval. De mannen hebben zich verkleed als de legendarische held Joaldun.

Basken waren vogelvrij

Eeuwenlang mochten de IJslanders straffeloos Basken om het leven brengen, maar aan deze regeling is nu een eind gekomen.

De plaatselijke autoriteiten in de IJslandse regio Westfjorden hebben een 400 jaar oude wet geschrapt die de bevolking toestemming gaf om Basken dood te schieten.

32 schipbreukelingen gedood

De wet stamt uit 1615, toen drie walvisvaarders uit Noord-Spanje in IJsland aan de grond liepen. Zo'n 80 Baskische zeelieden overleefden de schipbreuk, maar waren zo uitgehongerd dat ze de plaatselijke boerderijen plunderden.

De IJslanders gingen in de tegenaanval, en daarbij kwamen 32 Basken om – de enige massamoord in de geschiedenis van het eiland. Na het bloedbad verkondigde een lokale ambtenaar dat Basken niet langer welkom waren op IJsland, en dat elke Bask die zich er toch vertoonde, gedood mocht worden.

Nakomelingen hebben elkaar vergeven

De oude wet werd geschrapt tijdens een ceremonie in de plaats Hólmavík, waarbij ook Basken aanwezig waren, onder wie een nakomeling van een gedode walvisvaarder. Daarnaast was er een nakomeling van een van de IJslandse moordenaars. De twee vergaven elkaar om de vriendschap tussen de twee trotse volkeren kracht bij te zetten.

Het is niet bekend hoeveel IJslanders gebruik hebben gemaakt van de wet in de 400 jaar dat hij van kracht was.