Stapel met verschillende soorten cryptovaluta

Wat was de eerste cryptovaluta?

In 1982 kwam een computerdeskundige op een idee dat nu de wereldeconomie op zijn kop kan zetten: geld dat alleen digitaal bestaat.

Het idee van een zuiver digitale, bankonafhankelijke munt is terug te voeren tot 1982. Toen publiceerde de Amerikaanse IT-onderzoeker David Chaum een artikel over een wereldwijde digitale munt.

Chaum wilde dat elektronisch geld veilig en snel tussen personen kon worden overgemaakt met behulp van versleuteling Het geld moest een elektronische handtekening krijgen, zodat het niet zou kunnen worden vervalst.

Onbekende man vond bitcoin uit

Het bedrijf van Chaum, DigiCash, creëerde in 1995 de eerste digitale munt in de geschiedenis: eCash. Het bedrijf ging kort daarna failliet, maar Chaums ideeën inspireerden anderen om te experimenteren met digitaal geld.

Een van hen was een anonieme persoon of groep personen, die bekendstaat als Satoshi Nakamoto en in 2009 bitcoin ontwikkelde – de eerste munt zonder centrale computerserver of beheerder.

Stapel met verschillende soorten cryptovaluta

Er bestaan nu al meer dan 4000 cryptovaluta’s. Bitcoin is de bekendste.

De nieuwe munt werd gebaseerd op blockchain – een technologie waarbij ketens van gegevens aan elkaar worden gekoppeld, met een tijdstempel en informatie over eerdere transacties. Zo zijn gegevens niet te vervalsen en is bitcoin niet te controleren door overheden, omdat alle gegevens gedecentraliseerd zijn.

De eerste bitcoinbetaling vond plaats in 2010, toen een programmeur twee pizza’s kocht voor 10.000 bitcoins – nu zo’n 300 miljoen euro.