Belygorod.ru
Oogsten in Oekraïne

Waarom wordt Oekraïne de ‘graanschuur van Europa’ genoemd?

Tarwe, maïs, aardappelen en noten – Oekraïne exporteert jaarlijks tonnen landbouwproducten. Het geheim van het succes van de Oekraïense boeren moeten we onder hun laarzen zoeken.

Tsjernozem – dat is de vettige, zwarte aarde die Oekraïne de bijnaam ‘graanschuur van Europa’ heeft opgeleverd. De voedingsrijke bodem maakt Oekraïne tot een van de vruchtbaarste landen ter wereld, waar vrijwel alle landbouwgewassen welig tieren.

Op dit moment is Oekraïne een van ’s werelds grootste producenten van tarwe, maïs, sojabonen, zonnebloempitten, noten, suikerbieten en andere producten, waarvan een groot deel wordt geëxporteerd.

Vóór de Russische invasie ontving Rusland zo’n 20 procent van de Oekraïense export; het aandeel van de EU was circa 17 procent.

Oogsten in Oekraïne

Dankzij zijn zwarte aarde is Oekraïne een van de vruchtbaarste landen ter wereld.

© Belygorod.ru

Grond werd illegaal verkocht

Tsjernozem is zo vruchtbaar doordat de bodemsoort veel humus bevat en heel goed vocht kan vasthouden.

De Oekraïense landbouwgrond is zelfs zo vruchtbaar dat het land volgens deskundigen op eigen houtje meer dan 500 miljoen monden zou kunnen voeden – meer dan de bevolking van de EU van bijna 450 miljoen.

De zwarte aarde is erg in trek: hij werd zelfs verhandeld op de zwarte markt na de val van de Sovjet-Unie en de zelfstandigheid van Oekraïne in 1991. De grond werd in vrachtwagens geladen en illegaal verkocht tot een wetswijziging in 2020 het verbod ophief.