Waarom worden roodharigen gepest?

Roodharigen zijn altijd bjizonder geweest. In de middeleeuwen dacht men dat het joden waren, en en een groot deel van de terechtgestelde heksen had rood haar.

Roodharigen zijn joden

Roodharige mensen moesten het altijd al ontgelden omdat ze er anders uitzien dan de meerderheid. Maar sommige historici menen ook dat de negatieve houding komt doordat in de middeleeuwen veel mensen rood haar zagen als een joods kenmerk.

In die tijd wezen de meeste christenen de joden aan als de schuldigen aan de dood van Jezus. Vooral Judas, die Jezus verraadde, was gehaat. Kunstenaars beeldden Judas daarom af met rood haar om zijn ‘verdorven karakter’ te benadrukken, al noemt de Bijbel Judas’ haarkleur niet.

Veroordeelde heksen hadden vaak rood haar

Tijdens de heksenjachten vanaf 1450 werd rood haar opnieuw geassocieerd met ellende. Veel vrouwen die voor hekserij veroordeeld werden, hadden rood haar.

Tegelijk heeft rood haar ook aantrekkingskracht. Zo verfden veel Engelsen hun haar rood toen de roodharige koningin Elizabeth I regeerde, tussen 1558 en 1603. In Breda wordt jaarlijks de Roodharigendag gehouden om rood haar te promoten.