Wikimedia / Shutterstock

150 jaar Levi’s: Zo kregen we spijkerbroeken

Een textielverkoper en een kleermaker sloegen de handen ineen in het Wilde Westen in de VS en creëerden een kledingstuk dat nog steeds bestaat. Maar in feite is spijkerstof – denim – veel ouder dan de spijkerbroeken zelf.

De moderne spijkerbroek is in de jaren 1870 ontwikkeld door de kleermaker Jacob Davis in Nevada. Hij maakte broeken met klinknagels om de naden te versterken.

Het gerucht over deze slijtvaste broeken ging als een lopend vuurtje door het land, en al snel stonden mijnwerkers en houthakkers in de rij.

De kleermaker Jacob Davis kon geen patentaanvraag betalen toen hij de spijkerbroek had uitgevonden. Daarom bood hij in 1872 de textielverkoper Levi Strauss aan om het patent te delen in ruil voor een investering.

Op 20 mei 1873 kregen de twee heren hun patent, en kort daarna opende Levi Strauss een grote kleermakerij in San Francisco, waar Davis de eerste spijkerbroek voor het merk Levi’s vervaardigde.

De beroemde 501 jeans stonden tot 1890 bekend als ‘XX’ en gingen als warme broodjes over de toonbank. Rond 1920 waren de Levi’s-broeken de meest gebruikte werkbroeken in de VS, en na de Tweede Wereldoorlog deed ook de jeugd mee.

En de rest is geschiedenis, zoals we dat dan zeggen.

Levi Strauss (1829-1902) was afkomstig uit Beieren, maar kwam in 1853 naar San Francisco om een koloniaal bedrijf te beginnen: Levi Strauss & Co. Al gauw werd hij een succesvol ondernemer in booming Californië.

© Wikimedia Commons

Schilderijen tonen geschiedenis van spijkerstof

Spijkerstof zelf gaat echter veel verder terug. In 2010 ontdekten kunsthistorici drie schilderijen uit 1655, die aantonen dat spijkerstof of denim al in de 17e eeuw werd gedragen.

Er zijn onder anderen een naaister en een zwerver afgebeeld die versleten spijkerstof dragen.

Het 17e-eeuwse schilderijVrouw die naait, met twee kinderen’ laat duidelijk zien dat denimstof al lang voor de oprichting van Levi’s bestond. Het schilderij is gemaakt door een anonieme Noord-Italiaanse kunstschilder.

© Wikimedia / Collezione d’arte della Fondazione Cariplo

Twijfel over oorsprong van de naam

Waar de stof precies vandaan komt, is niet bekend. Volgens sommigen werd het voor het eerst gemaakt in de Franse stad Nîmes.

Het woord ‘denim’ zou zijn afgeleid van de Nîmes (Frans voor ‘uit Nîmes’).

Anderen denken dat de stof uit het Italiaanse Genua komt. De Franse naam, Gênes, zou zijn verbasterd tot jeans.

Er is ook een theorie dat de stof is afgeleid van het Indiase textiel dungaree, dat de Britten in de 17e eeuw importeerden.

De grove, slijtvaste spijkerstof werd in de 17e eeuw veel gedragen door de armen. Het was goedkoop om te produceren en was bestand tegen zwaar werk.

Klik op de tekening om te zien waar spijkerstof uit bestaat.