Teichnor Bros
Marilyn Monroe i bikini

Waar komt de bikini vandaan?

In 1946 wedijveren twee mannen om het kleinste badtenue te maken dat de wereld ooit heeft gezien. Het resultaat is de bikini, maar al snel na de lancering wordt de onthullende zwemkledij in verschillende landen verboden.

Bikiniachtige kleding is al bekend uit de oudheid, maar de bikini van nu ontstond in 1946. Twee Fransen kregen rond dezelfde tijd het idee dat vrouwen meer bloot moesten kunnen laten zien.

Jacques Heim produceerde in mei 1946 in Cannes een minimalistisch tweedelig badpak.

Tegelijkertijd merkte de Parijzenaar Louis Réard dat veel vrouwen hun badpak afrolden om meer zon te krijgen.

Hij maakte een bikini die alleen het hoognodige bedekte. Heim was eerder, maar Réard was een betere verkoper. Op 5 juli presenteerde hij zijn nieuwe bikini op een persconferentie, waar een 19-jarige stripper voor de flitsende camera’s verscheen.

De shock was enorm, want nooit eerder liet zwemkleding de navel van een vrouw bloot.

‘Het kleinste badpak ter wereld’

De twee mannen probeerden munt te slaan uit de verontwaardiging en hun eigen bikini als de kleinste te promoten. Zo huurde Heim een vliegtuig dat over Cannes vloog met de reclametekst ‘Het kleinste badpak ter wereld’. Een paar weken later deed Réard dezelfde stunt met de boodschap ‘Kleiner dan het kleinste badpak ter wereld’.

Vrouwen in bikini op een strand

Vrouwen in bikini boden in de jaren 1960 nog een zeldzame aanblik op de Europese stranden.

© Jack de Nijs/Anefo

Volgens dezelfde Réard moest een echte bikini door een trouwring passen en ‘alles van een meisje prijsgeven, behalve haar moeders meisjesnaam’.

Maar het zat Heim en Réard niet alleen maar mee, want de bikini werd in verschillende landen verboden, waaronder Italië en Spanje. Pas toen Hollywoodsterren als Marilyn Monroe de bikini omarmden in de jaren 1960 was de schaarse badmode vaker te zien op het strand.

Zie hoe zwemkleding voor vrouwen is veranderd

Video