Verkeersgeschiedenis: Van 3 km/h tot rechts rijden onder Napoleon
Eenrichtingswegen in het oude Rome, een snelheidslimiet in 17e-eeuwse Britse steden en gevaarlijke stoplichten op gas. De historie van het verkeer is lang, kronkelig en hachelijk.

Veel pogingen tot regulering van het verkeer kwamen neer op handwerk.
Reis mee met HISTORIA door de lange geschiedenis van het verkeer, waarin we steden uit de oudheid met een parkeerverbod aandoen en meemaken hoe Napoleon het rechts rijden invoerde.
Maar kijk uit! Het is op eigen verantwoordelijkheid – en je krijgt te maken met ontploffende stoplichten en ongelukken in het nachtleven.
Verkeer in de oudheid
In de oudheid krioelden de grote steden van mensen, wagens en dieren, die voor veel opstoppingen zorgden. Het was zo’n chaos dat China en het Romeinse Rijk al voor onze jaartelling eenrichtingswegen en een parkeerverbod instelden. In 45 v.Chr. verbood Caesar ossekarren en strijdwagens om nog overdag te rijden.
Stenen mijlpalen
De eerste verkeersborden waren mijlpalen, die in veel grote rijken aangaven waar en hoe ver weg de hoofdstad lag. In de middeleeuwen wezen borden op kruispunten nabijgelegen steden aan, en pas met de komst van de auto werden moderne borden noodzakelijk.