Theorie bevestigd: Katholiek kindertehuis verborg een massagraf

Sinds 2015 is het gebied rond een Iers kindertehuis afgezocht op sporen van een massagraf. Nu hebben archeologen een tank vol botten gevonden.

Sean Ross Abbey

Halverwege de 20e eeuw telde Ierland verschillende kindertehuizen, zoals het Bon Secours Mother and Baby Home. Op deze foto het tehuis Sean Ross Abbey.

© Brian Lockier - Adoption Rights Alliance

Een septic tank vol botten van baby's en kinderen is gevonden bij een voormalig katholiek tehuis voor kinderen en ongetrouwde vrouwen in de Ierse plaats Tuam.

De macabere vondst werd gedaan bij het Bon Secours Mother and Baby Home toen een commissie onderzoek deed naar dit gebied omdat er een massagraf zou zijn.

Tank met verdwenen kinderen

Die bewering was afkomstig van de lokale geschiedkundige Catherine Corless.

In 2012 kwam ze erachter dat 796 kinderen die in het tehuis waren gestorven, niet begraven werden. Toen ze de overlijdensaktes en de plaatselijke kerkhoven met elkaar vergeleek, bleek dat er maar twee kinderen op die kerkhoven begraven waren.

Door die ontbrekende graven zag ze ineens het verband met een griezelige ontdekking uit de jaren 1970. Twee jongens deden een vondst op een plek waar nu een woonwijk is gebouwd.

Tijdens een potje voetballen op het toen nog braakliggende terrein vonden ze een kuil die 'tot de nok toe gevuld was met skeletten', herinnert een van de twee – nu volwassen mannen – zich.

Historica werd gemuilkorfd

De skeletten werden niet onderzocht, maar op een plattegrond van het huis zag Corless in 2012 dat de kuil doorliep tot in de septic tank. Daar, vermoedde ze, konden de bijna 800 verdwenen kinderen wel eens begraven zijn.

Geen enkel officieel document gaf daar echter aanleiding toe, en Corless kreeg bovendien het bericht dat ze de theorie naast zich neer moest leggen.

Pas twee jaar later kreeg haar theorie zoveel aandacht in de pers dat de Ierse regering de commissie instelde die nu het gebied heeft laten uitgraven.

Uit de onderzoeken blijkt dat de kinderen in de jaren 1950 zijn begraven en dat ze tussen de 35 weken en drie jaar oud waren. De commissie wil de gevonden botten graag nader onderzoeken.