Tandenborstelhouder is 4000 jaar oud
Een Engelsman kocht voor 4 pond een kruikje op een vlooienmarkt en had het jarenlang in zijn badkamer staan. Hij had geen idee dat het uit de bakermat van de beschaving stamde.

Op de kruik uit de Indusbeschaving staat een goed bewaarde afbeelding van een antilope.
Zonder het door te hebben zette een Engelsman jarenlang elke avond zijn tandenborstel in een kruik uit de oudheid.
De 49-jarige Karl Martin, in het dagelijks leven deskundige bij het veilinghuis Hansons Auctioneers, had zich niet verdiept in het kruikje met dierenmotieven dat hij voor 4 pond op een vlooienmarkt kocht.
‘Ik had het in de badkamer staan en zette er mijn tandenborstel en tandpasta in. Er zijn in de loop der jaren een paar tandpastavlekken op gekomen,’ aldus Karl Martin.
Maar nadat hij een aantal kruiken met vergelijkbare afbeeldingen was tegengekomen, ging er een belletje rinkelen en haalde hij een collega erbij. Het kruikje bleek afkomstig uit de Indusbeschaving en stamt uit circa 1900 v.Chr.
Kruik komt uit oude Azië
De Indusvallei behoort samen met Egypte en Mesopotamië tot de eerste plaatsen waar sprake was van een menselijke beschaving. De Indusbeschaving bestond tussen 3300 en 1300 v.Chr. en verspreidde zich over het huidige India, Pakistan en Afghanistan.
De kruik is mogelijk door terugkerende ambtenaren uit de Britse koloniën meegenomen.
Verkoper heeft spijt
Na de verrassende ontdekking besloot Karl Martin zijn tandenborstelhouder te verkopen via het veilinghuis waar hij voor werkt. Hij kreeg er uiteindelijk 80 pond voor – niet bijster veel voor een fraaie, 4000 jaar oude kruik.
‘Misschien had ik hem moeten houden. Nu voel ik me een beetje schuldig dat ik hem voor mijn tandenborstel heb gebruikt,’ geeft Martin toe.