Museum of London Archaeology
Schedelkam Engeland

Schedelkam gevonden in Engeland

Britse archeologen vonden een kam die niet gemaakt is van hout of dierenbotten, maar van een menselijke schedel. En dit was lang niet de enige mysterieuze vondst in het gebied.

In een oud dorp uit de ijzertijd bij Bar Hill bij Cambridge in Engeland, vonden archeologen een kam van meer dan 2000 jaar oud. En hij is niet van hout, metaal of dierenbot, maar van een menselijke schedel. De vondst is ‘werkelijk verbazingwekkend,’ zegt opgravingsleider Michael Marshall van het Museum of London Archaeology.

De archeologen weten niet waarom de mensen uit de ijzertijd de macabere kam maakten, maar ze speculeren dat de schedel mogelijk van een prominent lid van de gemeenschap was, dat zo voortleefde.

Er lijkt ook een gat in de kam te zijn geboord, mogelijk om hem aan een touw te kunnen dragen. Sommige experts vragen zich af of het überhaupt wel om een kam gaat, of dat het eerder een sieraad of amulet was.

Er zijn slechts twee andere kammen van menselijke schedels gevonden in de wereld, en die lagen allebei binnen een straal van 15 kilometer van de pas ontdekte schedelkam. Dit wijst erop dat het produceren van deze bijzondere kammen een uniek gebruik was van het krijgszuchtige volk dat in dit deel van Engeland woonde.

Schedelkam Engeland

Archeologen ontdekten dat het ijzertijdvolk tanden en een gat voor een touw in de schedel maakte.

© Museum of London Archaeology

Begraven met 8000 kikkerbotten

Het is niet voor het eerst dat archeologen een spectaculaire vondst doen bij Bar Hill. Vorig jaar ontdekten ze een gebied met niet minder dan 8000 kikkerbotten.

Waar al die kikkerbotten precies vandaan kwamen, is nog de vraag. Ze lijken niet afkomstig te zijn van kikkers die zijn opgegeten. Een theorie is dat de vele kikkers een winterslaap hielden, maar zijn omgekomen in een extreem strenge winter.