Alan Richardson
Oudste kilt gevonden

Oudste kilt van Schotland uit moeras gehaald

40 jaar lang lag een stuk stof te verstoffen in een museum. Nu blijkt uit onderzoek dat het afkomstig is van de oudste kilt van Schotland. In de 16e eeuw trokken de eerste Schotten dit kledingstuk aan.

Een lap stof van 55 cm bij 43 cm is groot nieuws in het Verenigd Koninkrijk. De stof, in de jaren 1980 uit een moeras gevist, is grondig getest door het Schotse nationale museum, dat weet te melden dat het dateert uit de periode 1500-1655.

Dit maakt het 500 jaar oude stuk stof tot de oudste kilt ter wereld, want het bleek ook versierd te zijn met een ruitpatroon, dat op het veld door Schotse boeren werd gedragen.

Er zijn niet veel eeuwenoude kilts bewaard gebleven, want het vochtige en kille Schotse klimaat maakt snel korte metten met stoffen. Maar het zuurstofarme moeras heeft dit fragment gered.

Clan is een raadsel

Nu moet nog achterhaald worden tot welke clan de eigenaar van de kilt behoorde. Meestal is dat te ontcijferen aan de hand van het ruitpatroon (de tartan) en de gebruikte kleuren, maar dat ging bij deze kilt niet zo makkelijk.

‘Hoewel de Chisholm-clan het gebied beheerste waar de kilt werd gevonden, stroken de tartans die we waargenomen hebben daar niet mee. We weten dus niet wie de eigenaar was,’ zegt Peter MacDonald, hoofd onderzoek bij de Scottish Tartans Authority, die het gebruik en de studie van kilts beheert.

MacDonald kan echter bevestigen dat de drager van de kilt niet tot de elite behoorde: ‘Dit stuk stof is niet iets wat je zou associëren met een koning of iemand anders met een hoge status. Het is hoogstwaarschijnlijk gebruikt als werkkleding voor buiten.’

Oudste kilt gevonden

Uit analyses van de stof door het Schotse nationale museum blijkt dat het ruitpatroon vermoedelijk groen, bruin, rood en geel bevatte.

© ALAN RICHARDSON