Villa van Hadrianus was enorm
Het bijna 2000 jaar oude landgoed van keizer Hadrianus – Villa Hadriana – was niet alleen boven, maar ook onder de grond enorm uitgestrekt. Dat blijkt uit de vondst van een 800 meter lange tunnel, die door de slaven werd gebruikt.
'Alle grandeur van de villa wordt weerspiegeld onder de grond,' verklaart archeoloog en projectleider Vittoria Fresi in de krant Il Messagero.
Tunnel verborgen achter de bosjes
Het was al langer bekend dat de keizerlijke villa een ondergronds gangenstelsel kende, maar deze tunnel is met zijn drie meter breedte de grootste tot dusver. De tunnel werd ontdekt toen de archeologen op een klein gat in de grond stuitten, dat eerder schuilging onder struikgewas. Een toegangstunneltje leidde van het gat naar de grote slaventunnel.
Hadrianus begon kort na zijn troonsbestijging in 117 n.Chr. met de bouw van zijn villa bij Tivoli, 30 kilometer ten oosten van Rome. Met de jaren groeide het landgoed uit tot een kleine stad, met ruim 30 grote gebouwen en een totale omvang van zo’n 150 voetbalvelden.
Tunnel gebruikt voor goederenvervoer
De dagelijkse werkzaamheden op het landgoed werden uitgevoerd door talrijke slaven, die dag in dag uit goederen tussen de gebouwen vervoerden. De keizer liet daarvoor een tunnelstelsel uitgraven, zodat de slaven van kelder naar kelder konden gaan zonder dat de keizer en zijn gasten hen hoefden te zien.
Vondst leidt wellicht tot beter begrip van complex
De nieuwe tunnel is volgens deskundigen zo groot dat de slaven er bijvoorbeeld met karren brandhout doorheen konden. Tot op heden is drie kilometer van het onderaardse netwerk in kaart gebracht.
Voor de archeologen zijn de tunnels belangrijk omdat veel bovengrondse gebouwen zijn verdwenen. 'Het ondergrondse netwerk verschaft ons meer inzicht in de structuren boven de grond,' zegt Vittoria Fresi.
Naar verwachting zullen de slaventunnels van Hadrianus over enkele maanden worden geopend voor het publiek.