Oeroud spel gevonden in Turkije

Archeologen vonden 49 stenen figuurtjes, die mogelijk onderdeel waren van een 5000 jaar oud, maar verrassend geavanceerd bordspel.

Het oudste spel ter wereld is het Egyptische senet, dat circa 5100 jaar oud is.

Speelstukken uit de bronstijd gevonden

Zelfs in de bronstijd had de mens al behoefte aan vrijetijdsbesteding. Dat blijkt uit de vondst van 49 stenen spelpionnen in het zuidoosten van Turkije. De figuren, die onder meer varkens, honden en piramiden voorstellen, zijn gevonden in een graf bij Basur Höyük, dat in de bronstijd een handelsknooppunt was tussen Mesopotamië en Anatolië.

Vondst is uniek

Volgens opgravingsleider Haluk Saglamtimur zijn er in Syrië en Irak vergelijkbare speelstukken gevonden, maar niet meerdere bij elkaar.

In totaal zijn er 49 speelstukken gevonden, vaak in series van vier.

'Onze stukken zijn allemaal bij elkaar gevonden. Dat is uniek, een vrijwel volledige set van een op schaken gelijkend spel', zegt Saglamtimur.

Spel was gebaseerd op het getal 4

Volgens de archeoloog wijzen de vormen en aantallen van de stenen erop dat het spel was gebaseerd op het getal vier. Over de strategie is echter nog niets te zeggen. Uit onderzoek blijkt dat het spel stamt uit 3000 v.Chr. Daarmee is het een van de oudst bekende spellen ter wereld. Het oudste bordspel waarvoor tot op heden bewijs is gevonden, is het Egyptische senet uit 3100 v.Chr.