Shutterstock

Nu weten we wanneer de kat onze vriend werd

Landbouw in de steentijd bracht mens en kat bij elkaar, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Maar we hebben volgens de experts de kat nog niet helemaal getemd.

Het is al een hele tijd bekend dat de hond 20.000 tot 40.000 jaar geleden getemd werd in Siberië, maar wanneer onze op een na trouwste viervoeter, de kat, gedomesticeerd werd, was tot voor kort onduidelijk.

Nu heeft een groot internationaal team genetici het antwoord gevonden. Het zal voor kattenbaasjes geen verrassing zijn dat het wat langer duurde om de kat te temmen dan de hond.

Aan de hand van genetische markers in katten-DNA stelden de onderzoekers vast dat het dier pas rond 12.000 jaar geleden werd getemd in het Midden-Oosten.

Mutaties van huiskat gevonden

De onderzoekers ontdekten wanneer katten een aantal genetische mutaties ontwikkelden die alleen verklaard kunnen worden als ze geheel of gedeeltelijk getemd waren.

Rond 1000 v.Chr. was de kat heilig in Egypte. Als een kat stierf, werd hij gemummificeerd en begraven op een kattenbegraafplaats.

© Paul Hudson

Volgens de onderzoekers werden wilde katten aangetrokken door de landbouw van de jonge steentijd, toen het op de velden krioelde van de muizen. Naarmate er meer katten kwamen, daalde het aantal muizen en andere knaagdieren, waardoor de oogst beter werd.

Ondanks 12.000 jaar met de mens is de kat nog niet helemaal getemd, stellen de wetenschappers:

‘Anders dan bij honden en andere gedomesticeerde dieren konden we het gedrag van katten niet heel sterk beïnvloeden. Als we katten weer vrijlaten in de natuur, kunnen ze nog overleven door op knaagdieren te jagen,’ zegt dr. Leslie A. Lyons van de University of California.