Man vindt grote schat in speelgoedkist

Twee generaties jongens speelden piraatje met een van de zeldzaamste, kostbaarste gouden munten van Groot-Brittannië.

De gouden munten kregen het stempel VIGO onder het portret van Queen Anne om aan te geven dat het goud afkomstig was van de Zeeslag bij Vigo.

© BONINGTONS/BNPS

Een jongetje speelde jaren met een schatkist vol munten, die hij van zijn opa had gekregen. Hij verzon verhalen over zeerovers en veroveringstochten, en toen hij opgroeide, gaf hij de kist door aan zijn zoon, die er ook weer mee speelde.

Dit jaar bedacht hij opeens dat de munten wel eens waardevol konden zijn. Hij nam ze mee naar een veilinghuis en vroeg een muntexpert ze te taxeren.

Dat was een goed idee, want een van de munten bleek een heuse schat te zijn.

De kostbare munt zat decennia in de schatkist.

© BONINGTONS/BNPS

Buit van een zeeslag

De kostbare munt stamt uit de serie Vigo-munten – munten die in Engeland werden gemaakt van goud dat de Engelse vloot van Frans-Spaanse schepen kaapte bij de Zeeslag bij Vigo in 1702.

Het was de bedoeling dat de munten in de Engelse maatschappij zouden circuleren, maar er werden er maar 20 gemaakt. De munten waren bovendien zo duur dat alleen de allerrijksten ze konden kopen – en die bewaarden de munten liever thuis dan dat ze ermee betaalden.

Puur toeval

Dat een van de Vigo-munten bij een doodgewone Britse familie terechtkwam, is volgens de eigenaar puur toeval.

‘Mijn opa reisde de hele wereld over en verzamelde munten uit alle landen die hij bezocht. Hij wist dat ik dol was op piratenschatten, en daarom gaf hij mij de munten om mee te spelen,’ vertelt hij.

Dankzij zijn opa kan hij nu een aanzienlijke som geld tegemoetzien. De verwachting is dat de munt zal worden geveild voor meer dan 200.000 Britse pond.