Wikimedia Commons
Lord Horatio Nelson en zijn minnares Lady Emma Hamilton

Lord Nelson geprezen door man minnares

Lord Nelson en Emma Hamilton waren beiden getrouwd, maar hun verhouding was wijd en zijd bekend. Nelsons vrouw moest er niets van hebben, maar Hamiltons man had er geen enkele moeite mee, zo blijkt uit een brief die geveild wordt.

Eind 18e eeuw begon de Britse zeeheld Lord Nelson een affaire met een van de mooiste vrouwen van het land, Emma Hamilton. Beiden waren getrouwd, maar hun verhouding lag op straat.

Fanny, de echtgenote van Nelson, was er niet blij mee en probeerde herhaaldelijk een eind te maken aan de affaire. Maar de man van Emma Hamilton, de Britse ambassadeur in Napels William Hamilton, had geen enkele moeite met de verhouding.

Lady Fanny Nelson en Lady Emma Hamilton

Fanny Nelson (l) en Emma Hamilton (r).

© Wikimedia Commons

Zwanger van Nelson

Uit een meer dan 200 jaar oude brief van Hamilton aan George Unwin, de secretaris van Lord Nelson, blijkt dat Hamilton Nelson bewonderde. Op dat moment was de affaire volop gaande en was Emma Hamilton zwanger van Lord Nelson.

In de brief, die op 24 januari 2017 geveild wordt, wordt Nelson beschreven als ‘nobele en moedige vriend’ en een ‘uitzonderlijke held en goede man’.

De affaire tussen Nelson en Emma Hamilton begon toen de admiraal in 1798 naar Napels kwam, waar Emma met haar man woonde.

William Hamilton stak de loftrompet over zijn rivaal.

© Campbells/BNPS

Nelson ging samenwonen met echtpaar

Later ging Lord Nelson in een paleisje in Londen samenwonen met Emma Hamilton, hun kinderen – en haar echtgenoot.

De affaire duurde zes jaar. Toen werd de al wat oudere Nelson nog eens opgeroepen voor dienst. Hij sneuvelde in de Slag bij Trafalgar.

Emma Hamilton mocht de begrafenis niet bijwonen.